Dette var de beste bøkene i 2017

… I følge verdens største bokbransjeblad, Publishers Weekly.

Publishers Weeklys ansatte har trukket frem de bøkene de mener var de beste bøkene i året som gikk.

 

The Stowaway: A Young Man’s Extraordinary Adventure to Antarctica av Laurie Gwen Shapiro

Boken forteller den sanne historien om 17 år gamle Billy Gawronski, en ung polsk gutt som vokser opp I New York og som drømmer om et liv fylt med eventyr. Han sniker seg om bord Rear Admiral Richard Byrds ekspedisjon til Antarktis i 1928.

 – Jeg leser kun sakprosabøker, og for å være ærlig har det vært et deprimerende år, fylt med politiske bøker og historier om Amerikas nedgang. Med Laurie Gwen Shapiros fascinerende bok reddet mitt leseår og tilbød en utrolig historie. The Stowaway er dokumentar på sitt beste. – Andrew R. Albanese, senior writer.

John Stanley: Giving Life to Little Lulu av Bill Schelly

Dette er biografien om en av de mest innflytelsesrike “girl power»-tegneserieforfatterne på 1900-tallet.

 – Som barn, brydde jeg meg ikke mye om hvem som skrev tegneseriene jeg lest. Men som voksen har jeg blitt interessert i hvem disse kreative personene var. En av disse er John Stanley, geniet bak Little Lulu-tegneseriene.

— Peter Cannon, senior reviews editor

The Burning Girl av Claire Messud

Julia og Cassie har vært venner siden barneskolen, og deler alt – inkludert ønsket om å unnslippe den kjedelige hjembyen. Men når de to jentene går inn i puberteten går livene deres forskjellige veier, og Cassie legger ut på en reise som setter livet hennes i fare og knuser hennes eldste vennskap.

 – Da jeg leste The Burning Girl var Harvey Weinstein fremdeles kun en filmprodusent og «me too» var en respons, ikke en hashtag. Da var jeg trukket mot romanens vakre beskrivelser av kvalene ved å miste sin første bestevenn. Kanskje det tok alle overskriftene det siste året for meg å sette pris på det kvinnelige aspektet ved boken.

—Rachel Deahl, news director

 

The Stone Sky av N.K. Jemisin

Dette er den tredje boken i Broken Earth-trilogien, hvor de to første bøkene begge vant Hugo Award.

 – Dette er den beste boken jeg leste i 2017, og en av de beste bøkene utgitt i fjor. Jemsin har demontert den Tolkien-baserte tanken om hvordan en fantasy/Science fiction-trilogi skal forløpe: heller enn å gå frem med en streng lineær fortelling, bringer hver bok nye lag, som åpner for økt forståelse og tolkning av de tidligere bøkene.

— Rose Fox, senior reviews editor

Safari Honeymoon av Jesse Jacobs

Vi blir med et nygift par når de går inn i en mystisk jungel, og møter ukjente skapninger og landskap. Blant den unaturlige floraen og faunaen, oppdager de noe mer grusomt i seg selv enn noe syn på safarien kan tilby.

 – Jeg elsker hvordan boken fryder seg i grøsser-stilen: den er morsom, rar, ekkel og surrealistisk. Men det jeg elsker mest ved Safari Honeymoon er den rare, men logiske verden som Jacobs skaper. Naturen er en slags bakvendt Eden som sjokkerer og overrasker på hver side av boken. — Gabe Habash, deputy reviews editor

Her Body and Other Parties av Carmen Maria Machado

Boken er en novellesamling som utfordrer sjangeren. Machados sjokkerende historier forsøker å kartlegge realitetene ved kvinners liv, og volden som ofte blir påført dem. Historiene ligger i skillet mellom psykologisk realisme og science fiction.

 – Machado utmerker seg i sjangeren “lysene-på”-grøsser, og knytter det sammen med den dagligdagse skrekken ved å ha en kvinnelig kropp. – Carolyn Juris, features editor

 

El Deafo av Cece Bell

Bell forteller og illustrer hennes år på barneskolen på 70-tallet, hvor hun, grunnet hjernehinnebetennelse, ble døv. Boken følger Bells vansker med å innebefatte seg med sitt nye liv, men også utfordringene som føler et barn i den alderen.

 – Den beste boken jeg leste I 2017 leste jeg med min seks år gamle datter. Boken har hjulpet min datter med å forstå og artikulere hvordan det å være «normal» ikke er den eneste måten å være normal på. Det er en vidunderlig bok. — Craig Morgan Teicher, director of special editorial projects.

Nutshell av Ian McEwan

Fortellerstemmen i denne boken er et foster som overhører sin mor planlegge drapet på faren.

 – På kun noen korte sider posisjonerte han dette premisset på en måte som ga en bisarr mening. Det som følger er en fantastisk utforskning av en moderne kultur, som blir levert med McEwans vakre språkbeherskelse og et spennende handling. – Carl Pritzkat, vice president business development.

 

Hidden Figures: The American Dream and the Untold Story of the Black Women Mathematicians Who Helped Win the Space Race av Margot Lee Shetterly

Boken finner sted fra 1930 frem til 1960, og følger tre afro-amerikanske matematikere som overkom diskriminering mens de arbeidet I NASA under romkappløpet. Boken ble også filmatisert i 2016.

 – Det var filmen som sendte meg til boken, noe jeg er glad for. For filmen er bare en liten del av historien Shetterly ville fortelle. Shetterleys bok forteller ikke bare historien om de mange kvinnene som arbeidet som «datamaskiner» under andre verdenskrig, men putter også livene deres i konteksten til Virginas rasistiske sosiale struktur på denne tiden. —Sonia Jaffe Robbins, contributing editor.

Pachinko av Min Jin Lee

Pachinko føker en koreansk familie gjennom flere generasjoner. Boken starter i tidlig 1900, og er en saga av en eksepsjonel familie i eksil fra sitt hjemland og fanget i historiens gang. Bokens tittel har tatt navn fra et populært japansk sjansespill.

 – Pachinko kombinerer en sterk fortellerdriv med minneverdige karakterer og vakkert språk. Jeg var fanget ved åpningssetningen:  “History has failed us, but no matter.”  – Judith Rosen, contributing editor.