Får forsker til å se rødt

Mattias Lundberg: - «Omgitt av idioter» er bare tull.

Thomas Erikssons gedigne suksess Omgitt av idioter (Gyldendal) har fått både svenske og norske boklesere til å dele seg inn etter farger. ”Uvitenskapelig – og dessuten farlig”, mener kritikerne hans ifølge TT/Boktugg.

– Savner støtte

En av kritikerne er Mattias Lundberg, dosent i psykologi vid universitetet i Umeå. Lundberg understreker at han ikke kritiserer Eriksson personlig – men modellen han bruker.

– Ikke bare savner den støtte i vitenskapen, den er vitenskapelig tilbakevist. Samtidig formidler den hvordan virkeligheten fungerer. Da blir dette automatisk pseudovitenskap, sier Lundberg til TT/Boktugg.

Det handler om den såkalte Disamodellen, hvor man sorterer mennesker i fire kategorier – rød, gul, grønn og blå – ut fra hvordan vi oppfører oss. Metoden har fått stort spredning siden den ble utviklet i USA på 1920-tallet, men er i nyere tid tilbakevist av forskere.

Kan være farlig

– Leser du boken som ren underholdning, er det ingen fare med det. Du går neppe hjem og skiller deg fra ektefellen fordi du har konstatert at han er rød og du selv er grønn, sier Lundberg, og legger til: – Det er når teoriene «flytter inn» hos bedrifter og organisasjoner via konsulenttjener at det blir farlig. Når vi bestemmer oss for at vi har for mange røde på en arbeidsplass og derfor trenger en gul, kan vi ende opp med å fatte beslutninger som er helt gale – i og med at det ikke finnes støtte for dette.