BOK365s julekalender: Oktober-sjef Ingeri Engelstad førstedagsselskap gir assosiasjoner til Bergmans mesterverk.
Bak luke 8: Ingeri Engelstad, Forlagssjef Forlaget Oktober
– Hvor tilbringer du jula i år?
– Hjemme på Sagene.
– Det blir ikke jul uten … hva?
– Familien min. Og det årlige førstejuledagsselskapet med min mors tallrike familie, da blir det en riktig Fanny og Alexander-jul.
– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?
– Å, det er vanskelig! Kan jeg si mer enn én? Jeg må i alle fall ha med The Argonauts av Maggie Nelson, den er så bra! Det er en utforskende, utfordrende og sjangeroverskridende bok om å bli mor, om kjærlighet og kjønn og om språkets grenser. En liten bok med store kompleksitet, som er vidunderlig å være i. Og så må jeg nevne End of Days av tyske Jenny Erpenbeck. Det er en fullstendig hypnotisk roman, Erpenbeck skriver lysende, poetisk og med stor kraft om en jødisk kvinne som fødes i det habsburgske monarkiet i begynnelsen av det 20 århundret. Romanen har en kompleks struktur, vi følger kvinnen gjennom romanens fem ”bøker”, hvor Erpenbeck undersøker de mulige veiene livet hennes kunne ha tatt, i Wien, Moskva og Øst Berlin, før det ender i et gjenforent Berlin på 1990-tallet. En suggererende og medrivende roman som favner det 20 århundres historie, det er virkelig mesterlig gjort! Og så hadde jeg stor glede av å lese Athena Farrokhzads. ømme og rasende diktsamling Den bør alle lese!
– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?
– To søstre av Åsne Seierstad må være med, den går rett inn i vår tid. Og Ali Smiths Autumn, en hyperaktuell post Brexit-roman, og som alt av Ali Smith er den klok, vittig, skarp og forunderlig. Dessuten Linda Boström Knausgårds akutte og dyptborende roman Välkommen till Amerika.
– Hvem er årets nykommer – ev hva er årets store lese-overraskelse?
– Oktobers fire debutanter, Kirstine Reffstrup, Marie Aubert, Nora Szentiványi og Sara Sølberg, er alle oppsiktsvekkende gode! De innebærer hver og en en fin tilførsel til norsk litteratur, og kommer til å utvikle tydelige og særegne forfatterskap.
– Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?
– Terje Thorsen! Han ville hatt bare interessante og viktige bøker i sekken. Det er i grunnen alltid litt som julaften å møte ham på Tronsmo.
– Ditt beste juleminne?
– Å feire julaften med kjæresten i et palass i Marrakech. Og de store julemiddagene hos min farmor i oppveksten.
– Og det verste?
– Det har jeg heldigvis glemt.
– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?
– Boklov.
Les også: Med stråbukk og klunkeflaske
Les også: Skiføre og svigermors julepølse
Les også: I Bergen, hvor ellers?
Les også: Jul i overpyntet hytte
Les også: Håper papirboka er kommet for å bli
Les også: Husker hockeyspill og bilbane