Hissigproppheksa

- Om jeg ikke fikk være noen som hadde magiske evner, kunne jeg tenkt meg å være Pippi. Hun er tøff og fikser det meste, forteller ukens barnebokprofil Nina Bay

Nina Bay er bosatt i Sandnes, og har en mastergrad i helsevitenskap. Hun bor i et hus midt i byen, men leter etter et småbruk med massevis av plass. Hun drømmer nemlig om å lage en gård som redder dyr fra kjøttindustrien og la dem leve lykkelige liv i trygghet på gården. Hun er glad i dyrene sine, å gå lange turer og unger som ler. Karakteren i hennes barnebokserie er altså stikk motsatt av hun selv; Eksplodera er nemlig en sinna liten heks som kjefter og smeller, aller mest på drager. 

 

 

Forfatter: Nina Bay

 

eksplodera

 

Aktuell med: Barnebokserie om ei temperamentsfull lita heks ved navn Eksplodera.

Eksplodera bor mellom trærne i skogen bak de høyeste fjell. Her bruker hun tiden på ting som trylling, måneskinnsturer, magiske blomster og smaragdjakt. Det verste Eksplodera vet er dragelatter. Hun kan ikke fordra lyden. Den gjør henne så sint at hun ikke klarer la være å kjefte. Dumt da, at Dragen elsker kjeftingen fra sinte hekser. Han dukker stadig opp og gjør livet surt for Eksplodera. I skogen bor det også en lur liten katt og mange magiske skapninger som vi blir bedre kjent med etter hvert.

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Historien bare dukket opp en dag jeg satt foran dataen med et tomt Word-dokument foran meg. Jeg ville skrive om ei heks. Hun skulle være liten. Siden hun også skulle være sint måtte hun ha et passende navn og der synes jeg at jeg traff bra med «Eksplodera». Så satt jeg der da, og skreiv teksten til det som skulle bli bøkene om henne. Jeg likte henne mer og mer for hvert ord, og nå når de første bøkene er ute er jeg veldig glad for at jeg akkurat den dagen åpna Word i stedet for Facebook.

 

Tre barnebok-favoritter:

Ole Brumm (alle bøkene) av A Milne. Verdens koseligste barnebøker fulle av herlige og snåle livsbetraktninger. Dessuten synes jeg alltid så synd på Tussi.

Jungelboka av Rudyard Kipling. Jeg tror det var vennskapet mellom Mowgli, Baloo og Bagheera som i utgangspunktet gjorde at jeg likte boka. Jeg er veldig glad i dyr og synes det var fint at mennesker og dyr kunne være venner slik som disse tre var. I tillegg var jeg fascinert og litt redd for tigeren. Den hadde så vakkert navn, Shere Khan. Jeg husker dessuten at jeg synes det var veldig stilig at Kaa i en av scenene gjorde trappetrinn av seg.

Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren. Læreren på barneskolen leste denne boka høyt for oss. Bare noen sider hver gang, så det tok lang tid før historien var ferdig. Den var så vakker og så trist og den sitter enda fast i hjertet mitt.

I tillegg likte (liker) jeg veldig godt C.S Lewis fortellinger om «Narnia», Roald Dahls «Mathilda» og Anne-Cath. Vestlys «Mormor og de åtte ungene».

 

Sjekk ut:

Jeg er ikke så god på å følge med på hvilke bøker som er nylig utgitt, og jeg har ikke lest nye barnebøker i år, bortsett fra mine egne. Men jeg har tenkt å sjekke ut «Lammet som ikke kunne si Bæ» av Anne Løymen. Den tror jeg er morsom. Jeg leser nå en ungdomsbok som jeg har hørt mye bra om, Vindeltorn av Tone Almhjell, og det er en av de fineste bøkene jeg har lest på lenge.

 

Hvordan jobber du?

Ofte har jeg en åpningssetning i hodet før jeg begynner å skrive. Den kan surre rundt der en stund før jeg starter. Jeg har ingen fast plan eller «oppskrift» jeg følger, og handlingen blir til underveis.  Jeg prøver å sette av tid til faste skriveøkter hver dag, men produktiviteten kan variere. Det gøyeste er når jeg er i skikkelig flytmodus. Da kan jeg skrive veldig mye i løpet av kort tid og det er som om teksten bare flyr ut av hodet og inn på pc `en nesten helt av seg selv.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Det må nok ha vært «Brødrene Løvehjerte». Den var både trist, fin, vakker og litt nifs. Jeg kan fremdeles kjenne stemningen fra den gang den ble lest, om jeg kjenner etter. Eller kanskje Narnia. Den var jo helt fantastisk og inneholdt både trolldom, og snakkende dyr og kampen mellom det gode og onde.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Aslan i Narnia.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Harry Potter eller en annen trollkyndig skikkelse. Jeg skulle tryllet både det ene og det andre. Om jeg ikke fikk være noen som hadde magiske evner, kunne jeg tenkt meg å være Pippi. Hun er tøff og fikser det meste.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Trylling, magi og en litt særegen hovedperson.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Potter. Fordi det trylles over en lav sko.