Hvem fanger Barack og Michelle?

Rettighetene til Barack og Michelle Obamas selvbiografier ble ifølge ryktene solgt for rundt en halv milliard kroner – og snart starter den norske auksjonen. Hvem av de to har norske bokbransjefolk mest tro på?

Obama-biografiene ble slett ikke billige for Penguin Random House, og de kommer sannsynligvis til å koste flesk i Norge også.

Rundt 550 mill. kroner skal Penguin Random House ha betalt for en tobok-avtale med Barack og Michelle Obamas respektive selvbiografier. Forlaget vil av prinsipp ikke kommentere summene, men ifølge Financial Times skal prislappen ha vært 65 millioner dollar. Forhåndsspekulasjonene var at auksjonen kunne lande i terrenget 30 millioner dollar, men nå tyder mye på at Obama-paret kan hente ut det dobbelte.

I den astronomiske kjøpesummen til Penguin Random House (PRH) inngår også verdensrettighetene. Her vil budrundene i de forskjellige landene sannsynligvis skje i løpet av våren. PRH har foreløpig ikke bekreftet hvorvidt dette allerede vil starte under neste ukes bokmesse i London.

 

«Ingen kommentar»

Ikke uventet signaliserer også norske bokbransjefolk BOK365 har snakket med sterk interesse for Obama-biografiene. Men flere av forlagene velger å holde kortene tett til brystet:

Cappelen Damms forlagsdirektør Elisabeth Steen ønsker ikke å svare på spørsmål om dette nå. I Gyldendal er de heller ikke i det pratsomme hjørnet: – Vi er selvfølgelig klar over disse biografiene og avtalen som er gjort i USA. Våre vurderinger for det norske markedet vil vi gjerne holde for oss selv på nåværende tidspunkt, av naturlige årsaker, er kommentaren fra forlagsdirektør Anne Cathrine Knudsen.

 

HETT PAR: Barack og Michelle Obama.

 

 

– Barack er sjefen

Mer snakkesalige er man på den andre siden av Sehesteds plass:

– Vi er selvfølgelig interesserte i å kaste oss på, melder Jan Swensson, som akkurat har inntatt redaksjonssjef-stolen for sakprosa i Aschehoug.

– Kan det bli snakk om et million-forskudd for hver av dem i Norge også?

– Det tviler jeg på, da blir det røde tall.

– Hvem av de to tror du har størst salgspotensial – Barack eller Michelle?

– Barack. Han er sjefen og en veldig god forfatter. Men Michelle har også stor appell, hun vil dra mange kvinnelige lesere, så det er vanskelig å være skråsikker. Politikerbøker er tradisjonelt en mannsjanger, så jeg holder en knapp på Barack. Spesielt siden folk, det vil si boklesere, tørster etter noe annet enn The Donald på den fronten.

– Noen sammenlignbare bøker og opplagstall her i Norge?

– Clinton solgte 12 000 eller noe sånt på norsk i sin tid. Baracks Å leve en drøm er den beste oversatte politikerboka, og den har også solgt bra.

– Hvor mange eksemplarer kan man selge av Obama-biografiene i Norge?

– Tipper 30 000, sier Jan Swensson.

 

PÅ OBAMA-JAKT: Jan Swensson.

 

 

– Blir friske budrunder

Også Kagges forlagssjef Anne Gaathaug sier at de vil være med og leke:

– Det blir friske budrunder her, tror jeg. Vi pleier som regel å sitte på sidelinjen og måpende betrakte de mest elleville budrundene, men denne gangen ville det være spennende å kaste seg på. Min beundring for Barack og Michelle Obama er nesegrus, og der er jeg neppe alene.

– Hvilke summer kan det bli snakk om?

– Det kan de som pleier å være med på de elleville budrundene svare bedre på.

– Hvem tror du mest på?

– Jeg tror på begge. Men Barack har jo skrevet bøker tidligere, så folk er kanskje vel så interesserte i Michelle?

 

VIL VÆRE MED PÅ LEKEN DENNE GANG: Kagge og Anne Gaathaug.

 

 

– Sterk appell

Hva sier så bokhandlerkjedene om Obama-bøkene?

– Ja, dette er spennende utgivelser også for det norske markedet. Hvilken av de som har størst salgspotensial er ikke godt å si. Jeg holder en knapp på Barack, det er nok den jeg ville valgt først, sier Helén Foss, daglig leder i Fri Bokhandel.

– Det er ikke tradisjon for at amerikanske presidenters memoarer blir store bestselgere i Norge. Når det gjelder Obamas er de i særklasse populære og kan i kraft av den posisjonen ha en sterk appell, sier Norli Libris-sjef John Thomasgaard, etter å ha loddet stemningen hos sine nøkkelfolk.

– Barack eller Michelle?

– Det er helt avhengig av vinkling og innhold – og ikke minst: dersom den ene viser seg å bli presidentkandidat, sier John Thomasgaard og legger til: – En eventuell bestselger er avhengig av at boken har et innhold som er nytt for leserne, gjerne noe som skaper debatt.

 

 

Tror mest på Michelle

Tanum-sjef Anne-Regine Bakstad er også spent på Obama-biografiene:

– Avtalene deres er akkurat landet, så dette blir som å spå i en glasskule. Vi vet ikke noe konkret om vinklinger og kan kun gjette på det nå.  Uansett er det vel stor sannsynlighet med disse to forfatterne at bøkene deres kommer til å selge mye, sier Anne-Regine Bakstad, og legger til:

– Jeg spår at Michelle vil ha størst potensial, fordi det er nysgjerrighet rundt og om henne.

 

 

TROR PÅ MICHELLE: Anne-Regine Bakstad.

 

 

6 millioner Barack-bøker

Amerikanske bransjeinsidere Publishers Weekly har snakket med antyder at Penguin Random House kan hente inn 10–25 av de 65 mill. dollarene på salg av utenlandsrettigheter. De største summene vil sannsynligvis komme fra auksjonene i Storbritannia, Tyskland, Brasil, Kina og Nederland.

Mesteparten av inntektene må Penguin Random House uansett hente på hjemmemarkedet USA. Der har Barack Obama svært gode salgstall å vise til fra tidligere. Hans to foregående bøker – Dreams from My Father (1995) og The Audacity of Hope (2006) har totalt solgt hele 4,7 mill. eksemplarer, ifølge Nielsen BookScan. Etter som BookScan startet sine målinger først I 2001 og “kun” måler 80 prosent av markedet, er det reelle tallet sannsynligvis over 6 mill. eksemplarer.

Alt dette er tall som gir Penguin Random House et håp om å få igjen det svimlende forskuddet – og vel så det.

 

 

(Foto – topp til bunn: Barack og Michelle Obama på sistnevntes 49 årsdag: Det Hvite Hus / Parbilde: Det Hvite Hus / Swensson: Vebjørn Rogne / Gaathaug: BOK365 / Bakstad: Bokhandlerforeningen / Michelle Obama: Det Hvite Hus)