Sakprosa-favoritter på Mammut

Åsne Seierstad (Foto: Sturlason / Kagge)

I dag gikk startskuddet for årets Mammut-salg. Åsne Seierstads "En av oss" er en av mange gode norske sakprosabøker du kan finne der.

I BOK365 har vi bladd oss gjennom Mammut-katalogen og krysset av for bøker vi mer enn gjerne anbefaler. Her får du våre ti norske sakprosa-valg:

 

* Halvor Tjønn: Russland blir til: Fra vikingene til Ivan den grusomme (Dreyers forlag) 

Nordmenn flest vet skammelig lite om den dramatiske historien til vårt store naboland i øst. Halvor Tjønn skriver godt og fortellende. Boken blir med dette ikke bare en formidler av viktig kunnskap, men også en fryd å lese.  Dette er første bind i en triologi om hele Russlands historie.

Kr. 149,- (før 399,-)

 

 

 

 

* Arnhild Skre: Th Kittelsen: askeladd og troll (Aschehoug)  

Theodor Kittelsen (1857-1914) definerte Norge. Tenk bare på maleriet av Soria Moria slott. Da Asbjørnsen førte gang skulle utgi sine eventyr i illustrert utgave, ville ikke danske Gyldendal bruke Kittelsen fordi barna kunne bli skremt. Erik Werenskiold skrev da et tolv siders brev til forlaget. – Hvordan kunne folk som var vokst opp i «Københavns gater eller på de flate øyene under deilige bøketrær og smilende åkre og herregårder ha greie på hvordan troll skal se ut?» Kittelsen fikk oppdraget. Arnhild Skre har skrevet en fabelaktig biografi som også blir til norsk kunsthistorie.

Kr. 149,- (før 399,-)

 

 

 

* Hugo Lauritz Jenssen: Sossen – bohemdronningen (Kagge) 

Sossen Krohg (1923-2016) var en vital fornyer av norsk teater. Sammen med ektemannen Guy Krohg drev hun i tjue år avantgardeteateret «Scene 7» på kultklubben Club 7. For det norske folk er hun gjerne mest kjent som en kraftfullt konservative rullestolbrukeren Astrid Anker-Hansen i TV2s såpeopera Hotel Cæsar. Forfatteren Hugo Lauritz Jenssen hadde mange lengre samtaler med «bohemdronningen» før hun gikk bort. En viktig bok om fargerik samtidshistorie.

Kr. 99,- (før 399,-)

 

 

 

* Aasmund Brynildsen: Hudø. Bilder fra en barndom. (Flux)  

Nyutgave av en klassiker som kanskje skulle vært listet som skjønnlitteratur. Aasmund Brynildsen (1917-74) regnes som en av landets fremste essayister, erindringsboka  som en av de fineste barndomsskildringene i norsk litteratur. En unik sjanse til å få med seg denne finstemte forfatteren.

Kr. 179,- (før 349,-)

 

 

 

 

 

* Iselin Theien: Fra krig til krig – en biografi om C.J. Hambro (Spartacus)  

Den første virkelige biografien om «Norges Churchill» – stortingspresident C.J. Hambro (1885-1964).  Enestående politisk historiefortelling fra Iselin Theien som brukte fem år på å gjennomgå førstehåndskilder i form av private brev og notater. Med dette blir boken ikke bare spennende lesning, men også referanse for videre norsk historieskrivning.

Kr. 149,- (før 399,-)

 

 

 

 

* Alf R. Jacobsen: 1945: hat, hevn, håp. (Vega)  

Norsk journalistikks «Grand old man» har satt seg i stevne å skrive norsk etterkrigshistorie. Dette er første bind i det som skal bli en serie på seks bind. Selv om Jacobsen forteller en fortettet historie, merker man som leser at det ligger et betydelig og fortjenestefullt kildearbeid bak boken. Jacobsen skriver selv i en note at han har arbeidet over flere år i arkiver og biblioteker hovedsakelig i Tyskland, Storbritannia og Norge. Alf R. Jacobsen er en engasjerende historieforteller og en folkeopplyser av format.

Kr. 199,- (før kr. 379,-)

 

 

 

* Anette H. Storeide: Norske Krigsprofitører: nazi-Tysklands velvillige medløpere (Gyldendal) 

I slutten av juni 1941 avholdes ekstraordinær generalforsamling i Norsk Hydro. Her utvides aksjekapitalen med 52 prosent til en brøkdel av børskursen. 65 prosent er forbeholdt tyske IG Farben og Görings Bank. Resterende tegnes av Orkla, Fearnley & Eger, A.F. Klaveness, Fred. Olsen og Storebrand. Etter krigen tar den norske staten over de tyske aksjene, men lar de andre aksjetegnerne beholde sine poster. Taperne er de tidligere så sterke franske aksjonærene. Lite er dessverre skrevet om norske krigsprofitører. Her får du en grundig gjennomgang.

Kr. 129,- (før kr. 399,-)

 

 

 

 

* Yann de Caprona: Norsk etymologisk ordbok. Tematisk ordnet. (Kagge)  

Bejublet bok om ord og deres opprinnelse. Brageprisvinner i 2013. Et mesterverk, artig å ha i nærheten. Hele 12 000 ord innen 57 ulike temaer, får vi lære mer om. Dette over nesten 2 000 sider. Har du ikke boka, så kjøp den!

Kr. 299,- (før 599,-)

 

 

 

 

* Morten A. Strøksnes: Havboka, eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider. (Oktober) 

Igjen en Brageprisvinner. Unik og humørfylt bok om andektig – likevel uanstrengt og usnobbete – forhold til natur, nærmere bestemt havet rundt den lille øya Skrova utenfor Lofoten. En sjelden leseopplevelse som nå er solgt til – og går sin seiersgang –  i 16 ulike land.

Kr. 149,- (før kr. 379.-)

 

 

 

 

* Åsne Seierstad: En av oss – En fortelling om Norge (Kagge) 

Verdens kanskje mest toneangivende kritikerkorps, New York Times Book Review, rangerte i 2015 Åsne Seierstads En av oss – En fortelling om Norge som en av det årets 10 beste bøker. Har du ikke fått den med deg tidligere, bør du gripe sjansen nå.

Kr. 99,- (før 399,-)

 

 

 

 

(Foto: Sturlason / Kagge)