Fader så heldig du er

Axel Frønes (foto: Tore Petterson)

SOMMERGJESTEN: Musiker og lyriker Axel Frønes sin debutsamling utkom under fjorårets bokhøst. Til høsten kommer en oppfølger.

Da pandemien stengte landets musikkscener i fjor vår, satt Axel Frønes (31) seg ned og fullførte sin første diktsamling Hilsen Axel (Aurora Forlag) som utkom i oktober. Samlingen har siden ligget høyt på alle månedlistene over besteselgende lyrikk. Så også i sommer.

– Hvor tilbringer du ferien, Axel?

Ferien tilbringes stort sett hjemme med familien. Noen få spillejobber blir det, samt en tur til Kristiansand i starten av august. Må få ferdig en utebod hjemme, så snekkerferdighetene skal få kjørt seg litt.

– Hva en god sommerferie inneholde?

For meg må en god sommerferie inneholde 50-50 med late dager og forskjellige påfunn. Jeg er harry sånn sett, og elsker, rett og slett elsker å kunne fyre opp i bålpanna og grille hvert måltid om mulig. Haha. Jeg håper også at denne sommeren kan gjøre det mulig å være litt sosial. Jeg setter stor pris på å være med familie og venner og ikke ha de største planene, men bare kose oss sammen med det som faller oss inn.

– Hva ville vært tittelen på boken om ditt liv?

Hmmm…. Vanskelig. «Ro deg ned!» kanskje. Jeg er ikke alltid spesielt flink til å ta vare på meg selv. Sene kvelder, masse tanker i hodet og dårlig på å prioritere bort det som absolutt ikke betyr noe der og da. Og når det er sagt så kunne det også vært «Fader så heldig du er».

For det er jeg virkelig. Det er så mye fint som skjer og har skjedd. Og jeg prøver litt hver dag å tenke på at jeg faktisk er det.

– Automatisk fraværsmelding eller litt mailsjekking fra stranden?

Jeg er nok av typen som alltid er tilgjengelig. Så mailen er åpen. På godt og vondt, men jeg liker ikke å «gå glipp» av noe.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

Er det lov å si grillmat med masse tilbehør? Goooood tid, og masse forskjellige typer kjøtt, sauser, tilbehør av ymse slag. Ja, jeg er litt for glad i mat. Og helt sikkert alt for glad i mat som ikke er bra. Men det får faktisk bare være.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

Alle de som kommer bort til meg etter en konsert. Det er så mye fine folk med forskjellige historier som jeg skulle ønske jeg hadde bedre tid til å snakke med.

– Ditt beste ferieminne?

Åhh.. det er vanskelig. Har masse gode minner fra ferier. Og de man husker best er vel når man selv er barn og bare er med. Null bekymring for tidspunkter, kjørerute, økonomi. Haha. Så la oss si det slik: Alle de fine turene med familien som barn. Setter enormt pris på de jeg fikk være med på.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

Den første jeg tenkte på var min forlegger Sølvi Murvold og deg, Anders. Sølvi som tør satse på mine ting, og du som bruker tid og ressurs på å få lyrikk ut og frem.

– Takk. Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

Prøvd å fått igjennom at alle bokhandlere skal ha en øy i butikken med alle debutanter og ukjente forfattere synlig til en hver tid. Det er som i musikkverden, du er usynlig helt til du er kjent på en måte.

– Hvilken overskrift håper du å se på BOK365 til høsten?

«Lyrikken holder seg aktuell selv etter at verden har åpna»

Det er noe med de korte og fine tekstene som har vært veldig manges trøst i en tid som har vært tung. Men jeg håper virkelig at sjangeren har fått satt dype nok spor til at folk husker den og fortsetter å bruke den.

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

«Kommer det flere bøker fra deg?» haha …

– Og?

Ja, jeg jobber med en nå. Den kommer ut på eksakt samme dato som den forrige; 15. oktober kommer diktsamlingen Beste Hilsen Axel.  Jeg både gleder og gruer meg enormt!

Tusen takk for at jeg fikk være med som sommergjest! Håper dere alle får en nydelig sommer.