Mer Hamsun og flere kvinner

Forfattere og forlagsfolk kaster seg inn i nomineringen til sommerens store kåring i BOK365: Hvem er tidenes norske romanfigur?

Denne uken dro BOK365 i gang kåringen av tidenes norske romanfigur og det mangler ikke på engasjement i sosiale medier fra norske forfatterne og litteraturarbeidere.

NOMINERER FIRE KVINNER: Cecilie Løveid

Cecilie Løveid, priset poet, kjemper for å få sine sine medbergenser Torborg Nedreaas og tre andre inn på lista. Løveid foreslår:

Alberte, Cora Sandel.

Herdis, Torborg Nedreaas

Jenny, Sigrid Undset

Bergljot, Vigdis Hjorth.

 

Her kan du se ut listen med cirka 40 romanfigurer

som redaksjonen i BOK365 har foreslått. Etter helgen setter vi oss ned og lager endelig langliste og dere lesere skal gjennom sommeren stemme fram tidenes norske romankarakter. Se nederst i saken der gangen i kåringen er forklart.

Hunden hos Hamsun?

Hilde Susan Jægtnes har dette innspillet: «Hvor er Løitnant Glahn fra Pan???? Utelatelsessynd i atombombeklassen!»

NOMINERER GLAHN: Hilde Susan Jægtnes

Poet Kjersti Bjørkmo følger opp Hamsun-tråden: «Og den navnløse hovedkarakteren i Sult. Og Benoni! Selv er jeg jo også svak for Æsop, Gordonsetteren i Pan.»

Da repliserer Hilde Susan Jægtnes: «Jaaa! Elsker Æsop. Hater at Glahn skjøt ham for å gjøre inntrykk på det spetakkelet han var forelsket i. Jeg synes også det er rart at Geita, den foreldreløse skogsboeren Vinga Tarks navnløse geit i bok nummer 23 i Sagaen om Isfolket, «Demonen og jomfruen,» ikke er med. I stedet har man trukket frem den udødelige psykopaten Tengel den Onde som romanhelt fra Isfolket!

Gyldendals Harald Ofstad Fougner, Hamsuns eget forlag, heier på mannen som i sin tid kjøpte Gyldendal hjem fra Danmark med nobelprispengene: «Thomas Glahn? Evt Constance Ring.»

Forfatter og oversetter Håvard Syvertsen slår et slag for Hamsuns kvinner: «Tidenes norske romanfigur? Edvarda i Pan, selvfølgelig.»

Fra Hamburg istemmer oversetter Gabriele Haefs: «Og Hamsuns Benoni!»

 

For mye Solstad?

«Forøvrig syns jeg det er unødvendig å ha tre Solstad-helter på lista. De er jo ikke så ulike, tross alt. Skulle gjerne foreslått en kvinnelig forfatter, men la plutselig merke til at Arne Garborg glimrer med sitt fravær. Gabriel Gram (hovedpersonen i Trætte Mænd) må vel

NOMINERER MYRBRÅTEN: Vidar Sundstøl

med? spør Jon Øystein Flink. 

Andre er kortere og fyndigere i sin tilbakemelding, for eksempel Vidar Sundstøl: «Åndsmennesket Thomas Myrbråten for faen».

Det er flere som har kommentert hos BOK365 og andre steder i det offentlige, på twitter og facebook, som har nevnt Thure Erik Lunds uforlignelige romanunivers.

Siste ord ikke sagt

Forfatter og kritiker Leif Bull er nøktern i sin anmodning: «Herman burde byttes ut med Kim Karlsen» og det er Lars Saabye Christensens forfatterskap han snakker om. Kim Karlsen, fortelleren i romanen Beatles og den som assosieres med Paul McCartney, er etterlyst av også andre.

Ole Bjerkebakke fra Cappelen Damm foreslår Doppler hos sin forfatter Erlend Loe og får støtte av Marie Aubert, ansatt i Kagge og sommeraktuell romanforfatter.

Hilde Østby får siste ord i innspillsdebatten så langt: «Æsj nå skrev jeg og klaga på at ikke Kristin Lavransdatter var med, men det er hun jo!!! Hehe. Se bort fra klagen. Men: hovedpersonen i Amtmandens døtre må med, vel!»

Langliste og finale

Hvem mener DU skal med?

Gå inn på BOK365 på Facebook og kommenter under innlegget. Vi lover å høre på alle, men kan ikke garantere at alle forslag kommer med.

Til uken kommer det en endelig langliste med stemmeknapp.

Du kan avgi stemme frem til 15. juli. Da vil vi sitte igjen med kun ti finalister.

Før finalen nullstilles de tidligere stemmene, og vinneren blir kåret 5. august.

I mellomtiden håper vi at navn på den lange lista gjør deg nysgjerrig og gjør at du går inn i forfatterskap du ikke er så kjent med fra før. God lesesommer!