Krim-forfatternes egne Nesbø-favoritter

Denne uka var det duket for Jo Nesbøs store Macbeth-lansering. Men hvilken av Jo Nesbøs tidligere bøker liker norske forfattere best?

Denne uka var det klart for feiring av Macbeth-slipp på Vippa, med Jo Nesbø, Tore Renberg og Valkyrien Allstars. Og det var sannelig litt å feire. Nesbøs Macbeth har stort sett fått applaus fra kritikerne, inkludert her på BOK365. Men hvis man skal bla seg bakover i Nesbø-katalogen, hvilken er den beste? Vi har spurt et knippe profilerte norske krimforfattere.

Elegant manipulator

– I stedet for å trekke frem en av de opplagte og mest kjente favorittbøkene, og dem er det mange av, har jeg lyst til å nevne en nokså «ukjent» roman fra 2002: Sorgenfri, som er den fjerde boken om Harry Hole, sier Tom Egeland. – Et av Jo Nesbøs særtrekk er evnen til å skrive intrikate plot som både opplyser og villeder leseren og som lurer oss til å tro at vi har skjønt noe forfatteren har villet holde skjult. Og så oppdager vi at han, elegant, har manipulert oss til å tro nettopp det.

TOM EGELAND: – Imponerende bruk av verktøykassa. foto: Atle Nielsen)

En litt annen Nesbø

– Særlig i de senere romanene har Nesbø også klart å blande kriminalmysteriet med thrillerens intensitet – i et Sin City-aktig Oslo-univers litt på siden av virkelighetens Oslo. I Sorgenfri møter vi en tidlig og litt annen Jo Nesbø. Romanen er et kriminalmysterium der Nesbø leker både med sjangeren og med stilistiske og språklige virkemidler. Sorgenfri ligger tettere på den klassiske kriminalroman enn thrilleren, og både kriminalintrigen og Nesbøs bruk av alle verktøyene i den kriminallitterære verktøykassen imponerte meg stort da jeg leste boken, sier Egeland.

JØRGEN JÆGER: – Pussige finurligheter (Foto: Juritzen Forlag)

Mye å lære av en mester

Jørgen Jæger velger seg Marekors, som han selv delvis brukte sin egen «krimforfatter-utdanning»: 

– Jeg leste faglig for å lære og leste slutten først. Så moret jeg meg underveis med å merke meg hvor Nesbø hadde lagt ut sine små, umerkelige spor. Mye å lære av en mester. Jeg likte Marekors godt, den var spennende og logisk bygget opp, med pussige finurligheter innimellom, på grensen av det realistiske. Hvem putter et lik inn i en vannmadrass og har loddeutstyr og det som trengs tilgjengelig for å lime den igjen?

GÅR FOR RØDSTRUPE I: Jørn Lier Horst (foto: Tom Egeland)

Rødstrupe er favoritten

– Jeg er nok ikke alene om å ha Rødstrupe som Nesbø-favoritt, sier Jørn Lier Horst. – Der møter vi Harry Hole for første gang på norsk jord. Fortid og nåtid flettes sammen på elegant måte.

Og Horst har rett. Han er slett ikke alene om sitt valg:

Rødstrupe er favoritten, fastslår Gunnar Staalesen. – Det er i den boken Harry Hole får alvor trer frem. Alvoret i bokens bakgrunnshistorie gir den dessuten et ekstra perspektiv, og jeg anser fremdeles dette som den beste boken Jo har skrevet, med Frelseren som en god nummer to.

GÅR FOR RØDSTRUPE II: Gunnar Staalesen (foto: Atle Nielsen)

Også Monika Yndestad har Rødstrupe som favoritt:

– Dette var mitt første møte med Harry Hole, og jeg ble mektig imponert over denne pageturneren. Rødstrupe har driv og spenning som går over flere tidsplan, og holder høy internasjonal klasse. Og uten å spoile for mye så har den en åpen slutt som trigget videre lesning av Hole-universet.

GÅR FOR RØDSTRUPE III: Monika Yndestad (Foto: Cappelen Damm)

Wiik velger Panserhjerte

– Nesbø er favoritt uansett, men skal jeg velge blant favorittene står Panserhjerte mitt hjerte nær, sier Øystein Wiik. – Kanskje fordi Pansehjerte gir hjertebank som gjaller, og har et dragsug i seg som er sjeldent! Jeg er svært spent på hva Jo «William S» Nesbø har å by på i Macbeth!

ØYSTEIN WIIK: – Gir hjertebank som gjaller.

 

(Hovedfoto: Thron Ullberg / Salomonsson Agency)