Et kvinneliv

(Foto: Rolf M. Aagaard)

LESERNES FAVORITT: Trude Marstein er blant finalistene i "Lesernes favorittbok".

– Det er en kvinne som mister mye underveis. Vi følger henne fra hun er 13 år i 1973 til hun er 58. Jeg begynte å skrive om henne ut fra forskjellige vinkler. Og så ble hun etter hvert interessant. Hun blir også tydeligere og tydeligere i all sin alminnelighet og etter hvert til en vi kan kjenne igjen, sier Trude Marstein om hovedpersonen i boken Så mye hadde jeg (Gyldendal).

Og kvinnens navn er Monika. I romanen møter vi Monika først når hun er 13 år, og vet at alt hun opplever en gang skal tilhøre en annen tid. Senere møter vi henne når hun er 27, og elskerinnen til en eldre professor. Så er hun 37 år og bor sammen med Geir og datteren Maiken. Så er hun blitt 46, har et uthus fullt av kranglevorne høner og tenker at livet består av håpløse forsøk på sammenføyninger. Så er hun 52 år og møter morens ansikt i speilet over grønnsaksdisken i dagligvarebutikken.

Boken utkom i fjor sommer, og ble rost av kritikerne. Løpet av bokhøsten ble boken også nominert til både Brageprisen, Bokhandlerprisen og Ungdommens kritikerpris.

Marstein er en av finalistene til «Lesernes favorittbok». Dersom du ønsker å gi din stemme til Marstein, eller til en annen favoritt, kan du gjøre det her. Du kan stemme én gang per døgn per devise frem til 5. januar.