Endelig farvel til VG

Ingvar Ambjørnsen kutter ut etter avisens anmelderkutt.

– Det er et knyttneveslag i ansiktet på hele bransjen. Så får vi se da, hvor mye det vil lønne seg å kaste ut avisens boklesere. Men for all del. De har nok finregnet på fremtiden.

 

Dette skriver Ingvar Ambjørnsen på sin blogg på Cappelens Damms Forlagsliv i dag. Etter mange år som en av avisens profilerte anmeldere gir han seg nå. Begrunnelsen kan du lese i sin helhet på bloggen hans her:

 

Budsjettkutt 

I oktober brakte BOK365 nyheten om VGs anmelderkutt. Avisen, som i mange år har vært blant Norges ledende på anmelderfronten, bestemte seg for å kutte kraftig i anmeldelsene. Begrunnelsen var budsjettkutt.

– Også VG må tenke nytt rundt ressursbruk, slik mange andre mediehus gjør. Vi skal fortsette å bruke mye tid og ressurser på litteraturstoff. Og vi har – som alltid – ambisjoner om å være nyhetsledende, sa Rampelys-sjef Øystein Milli til BOK365 den gang.

Les vg-kutter-bokanmeldelser/

 

– Nå er det over

Ambjørnsen, som har anmeldt bøker i VG siden 1991 og også har 20 år som spaltist i avisen bak seg,  skriver videre i bloggen sin:

«Nå er det over. Nå skal avisen anmelde en eller to bøker i uken, og holde øynene oppe for bokens ”nyhetsverdi”. Ja vel. Heller ikke her er det nødvendig med spekulasjoner eller kommentarer av noen art. Vi vet hva vi får.

Men en ting er det viktig å nevne: Når VG nå velger å gjøre dette mot seg selv og sine lesere, er det en handling som går langt ut over selve avisen. Meldingen om bokmassakren i VG er et signal til alle Norges avisredaksjoner om at landets største løssalgsavis nå vurderer anmeldelser av bøker som uviktig. Som en gammeldags aktivitet som man ikke lenger ønsker å drive med.»

 

Sitter på gjerdet

Tom Egeland, anmelder i avisen siden 2011, har ikke helt bestemt seg om han vil følge Ingvar Ambjørnsen.

– Jeg vil gjerne se an litt utover på nyåret hvordan VGs litteraturdekning blir, før jeg feller noen dom. Men jeg synes det er fryktelig trist, og jeg mener det er en feil vurdering at de reduserer antallet anmeldelser, sier Tom Egeland til BOK365.