– En formidabel høstliste

– Jeg har muligens sagt det før, men denne gangen er det helt sikkert at høstens liste er formidabel, sa Mads Nygaard under torsdagens Aschehoug-pressekonferanse.

– Norsk litteratur opplever en gullalder vi aldri har sett maken til før. Det lover godt at norsk kultursektor legger ned så mye innsats i hovedsatsingen mot Frankfurt 2019. Dette vil bety mye for eksporten i lang tid etter 2019, sa Mads Nygaard, forlegger og konsernsjef i Aschehoug.

Og eksporten til utlandet har Aschehoug tatt på alvor, med opprettelsen av Oslo Literary Agency:

– Aschehoug vil ha en ledende rolle i utenlandssalget, og agenturet har hatt en flying start hvor vi har solgt flere av Aschehougs, men også andre forlags, forfattere til utlandet. Det er nok å nevne Maja Lunde her, som er solgt til 29 land. Jeg tror det er riktig å si at bare Jostein Gaarder har gjort dette før.

 

Litterære fulltreffere

Men bøkene skal også ut i Norge:

– Dere må tro meg når jeg kort oppsummert sier at vi aldri før hatt hatt så mange litterære fulltreffere på en og samme liste, sa forlagsdirektør Kari Spjeldnæs, og trakk blant annet frem Jan Kjærstads Berge som en slik fulltreffer:

– Jan Kjærstad skriver bøker vi kan speile oss i. Dette er romanen for vår tid.

MED LITTERÆR FULLTREFFER: Jan Kjærstad.

Selv hevder hun at Blankvann og Nordmarka aldri vil bli det samme for henne igjen etter Berge.

– Jeg har alltid vært dypt forelsket i min hjemby Oslo, men mange glemmer at mye av Oslo er skog. Derfor er det helt naturlig å ha med naturen i en Oslo-roman, og nordmenn er opptatt av nettopp natur. Jeg mener den norske sjelen ligger i skogen. Så dersom man skal skape en ugjerning av store dimensjoner, er det fiktivt fint å legge dette i skogen, sa Kjærstad selv under pressekonferansen.

 

Klimaengasjert forfatter

Tett på naturen er også Maja Lunde i sin nye bok Blå.

– Hvis Bienes historie handlet om menneskers relasjoner til bier, handler Blå om menneskets relasjoner til vann, sa forfatteren selv fra scenen i Aschehoug-bygget.

– Boken er satt delvis til Norge; vi er jo et vannland og det er noe av det vakreste vi har. Men samtidig er den også lagt til Frankrike i 2041, i samme fremtid som Bienes Historie. Men her er det andre problemstillinger, da det er tørke og hete som skaper klimaflyktninger.

–  Men hva kom først; engasjementet i klima eller behovet for å skrive roman? spør forlagssjef for skjønnlitteratur og dokumentar, Trygve Åslund.

– Jeg har alltid vært klimaengasjert og jeg har alltid skrevet. Og nå er det jo ingen vei tilbake – jeg har sagt at jeg skal skrive kvartett om dette temaet.

HALVVEIS I KVARTETTEN: Maja Lunde.

 

Flatland om oppbrudd

Virkelighetstro er også Helga Flatlands nye roman, En moderne familie. Den er allerede utgitt, og det til overveiende god mottakelse.

– Utgangspunkter for boken min er et 70 år gammelt ektepar med tre voksne barn som velger å gå fra hverandre. Det er skrevet og ment mye om skilsmissebarn, og tradisjonelt sett er det jo småbarnsforeldre som skiller seg. Men nå mener jeg vi vil få en ny bølge med eldre, som ikke er 70 år på samme måte som mine besteforeldre var 70 år. De skal også selvrealiseres, og dette må jo gå utover familiedynamikken.

– De er ikke lenger fornøyd med et halvgreit ekteskap når familieprosjektet er over.

 

Ny Wenton

– Dette er den eneste nordmannen som har vunnet gullpalmen i Cannes, før han bestemte seg for å skrive om den kodeknekkende gutten William, sa forlagssjef for barn og ungdom Sverre Henmo i introduksjonen av Bobbie Peers.

Bøkene om William Wenton er oversatt til 37 forskjellige språk, og har vunnet flere nasjonale og internasjonale priser. Men hva syns forfatteren selv om suksessen?

– Jeg er fysisk forandret. Nå sitter jeg mer, og det blir boller og cola, sa han mens han klappet seg på magen. – Men det er utrolig stort å oppleve, og få reise rundt i verden å treffe barna som liker bøkene mine.

PÅ 37 SPRÅK: Bobbie Peers og hans romanhelt William Wenton.

 

Nå er det altså tredje bok om William Wenton som står for døren, Orbulatoragenten.

– Nå skrur det seg mer til, sier Peers, og røper at det skal bli fem-seks bøker i serien. – I hver bok graver William seg lenger ned i hemmeligheten om Luridium, og i denne boken må han ut å reise. Det er mye fart og spenning.

 

For de undrende

NBU-leder Taran Bjørnstad er også høstaktuell med ungdomsbok.

– Målgruppen for denne boken er de som er nysgjerrige. De som er sikre i sin sak trenger ikke litteraturen. Dette er for de som undrer seg over livet, sier hun selv.

Sommer i Norge handler om 16 år gamle Nokokure som akkurat har kommet til Norge, etter å ha flyktet fra Eritrea. Vi følger henne i de ulike stadiene av søknadsprosessen som mindreårig asylsøker, og vi følger også menneskene som avgjør hvorvidt hun får bli.

– Disse menneskene har ikke med seg noen bagasje, men fortellinger, sier Bjørnstad om sin fascinasjon for flyktningenes egne fortellinger.

 

Ingen høst uten krig

– Ingen høst uten bøker om andre verdenskrig. Det tar aldri slutt, fastslår forlagsdirektør Kari Spjeldnæs, og trekker særlig frem Krigen som aldri tar slutt av Hans Fredrik Dahl.

Denne boken gir et overblikk om historieskrivningen om andre verdenskrig, tar oss med på innsiden av historiefaget og viser hvorfor historien må skrives på nytt så ofte.

– Hvis du bare skal lese en bok om andre verdenskrig denne høsten så er det denne, sier Spjeldnæs.

 

 

(Foto Jan Kjærstad: Mimsy Møller / Maja Lunde: Nora Steenberg / Bobbie Peers: Sofia Runarsdotter)