En eller annen form for magi

Michelle Tolo (foto: Oda Berby)

BARNEBOKPROFILEN: Tegneserieskaper Michelle Tolo synes barnebøker blir best med litt magi, og lar hovedpersonen sin bli bestevenn med et spøkelse.

Michelle Tolo er utdannet animatør og har tidligere jobbet i reklamebransjen i London. Nå bor hun i Bergen der hun animerer som frilanser. Hun debuterte med den første boka i Spøkelsesvenn-serien, Det første møtet, i 2020 og nå er fortsettelsen, Poltergeist, ute.

 

Hvem: Michelle Tolo

Aktuell med: Spøkelsesvenn 2: Poltergeist (Aschehoug)

 

– Når begynte du å tegne?

– Jeg har tegnet så lenge jeg kan huske. Jeg har minner fra barnehagen der jeg satt på gulvet med fargeblyanter og papir og tegnet eventyrprinsesser og dyr – og det har vel egentlig ikke endret seg så veldig mye siden den gang!

– Fortell litt om Spøkelsesvenn-serien, hvorfor ble det akkurat disse bøkene?

– Jeg hadde egentlig ikke noen planer om å lage en tegneserie før Aschehoug plutselig spurte meg om det var noe jeg var interessert i. Jeg tenkte at det kunne være spennende å prøve, så de neste dagene funderte jeg på noen forskjellige ideer. Jeg tenkte det måtte være noe som var relatert til fantasysjangeren, ettersom jeg er en stor fan av det selv, samtidig som det kanskje også burde være noe litt hverdagslig som er lett å relatere til. Da så jeg plutselig for meg et bilde av en liten gutt som treffer en spøkelsesjente, og historien utviklet seg deretter.

– Hvem håper du leser serien?

– Alle som liker tegneserier, så klart! Men jeg håper også at serien kan hjelpe barn som synes det kan være litt vanskelig å lese selv, og gir dem motivasjon til å lese flere bøker. Det er jo så mye glede i lesing!

– Hvordan ser arbeidsdagen din ut?

– Til vanlig jobber jeg som frilanser og designer ting for reklame, film og spill. Arbeidsmengden varierer veldig som frilanser, så om jeg ikke har noen prosjekter enkelte dager, så tegner jeg heller for meg selv, jobber på Spøkelsesvenn, eller tar meg en fridag og går masse tur med hunden min.

– Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– Karakterer man bryr seg om er noe enhver bok bør ha. Og personlig så er jeg også veldig glad i bøker som har en eller annen form for magi, men det er jo fantasyentusiasten i meg som liker det.

– Hvilken barne- eller ungdomsbok fortjener mer oppmerksomhet?

– En bok jeg selv likte veldig godt da jeg vokste opp var Skogland av Thore Hansen. Jeg var utrolig inspirert av den boken, og det er en av de få bøkene jeg har lest flere ganger.

– Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

– Serien som for alvor fikk meg til å bli skikkelig glad i å lese var Animorphs-bøkene av K. A. Applegate. Jeg ble revet med av en verden der man kunne forvandle seg til hvilket som helst dyr, og samtidig møte masse forskjellige romvesener – både gode og onde. Det gjorde stort inntrykk på meg, og var nok med på å forsterke interessen min for de utrolige tingene som kan skje i fantasy og science fiction.

– Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Hmmm, det er et vanskelig valg, det er jo så mange fantastiske karakterer! Men Aslan fra Narnia ville jo vært veldig fint.

– Og hvem ville du helst ha vært?

– Det må kanskje bli Hermine Grang fra Harry Potter-serien. Hun lever jo i en magisk verden, kan bruke magi, og er i tillegg et geni!

– Ville du våknet midt på vinter’n i Mummidalen, eller hoppet over Helvetesgapet med Ronja Røverdatter?

– Jeg ville nok hoppet over Helvetesgapet med Ronja Røverdatter, det høres spennende ut!