Elv på himmelen

Sandra Kolstad, foto Line Møllerhaug

Lyrisk: Sandra Kolstad i møte med Jon Fosse: - Et nydelig, nært og vakkert musikkalbum.

Fredag ble albumantologien Elv på himmelen lansert på Det Norske Teateret. De tolv tekstene er alle hentet fra Jon Fosses kritikerroste diktsamling Stein til Stein (Samlaget, 2013). Diktene er tonesatt av Sandra Kolstad som fra øverste hylle, selv har plukket vokalistene.

En vakker høst for Jon Fosse. Om et par uker fyller dikteren seksti. Ingen norsk forfatter har i nyere tid vært utsatt for lignende oppmerksomheter til sin merkedag.

På starten av jubileumsmåneden utkom Det andre namnet, det første bindet og de to første bolkene av det bebudede trebindsverket Septologien (septologi: et verk i syv deler). Det til strålende kritikker. Vår egen Vidar Kvalshaug var så begeistret at han ville se mulighet av en sjuer også på terningen.

Les også: Terningkast sju: Fosse i full fyr

Jubileumsmåneden inneholder også teaterfestivalen Den Internasjonale Fosse-festivalen, en festival som også markerer 25-års jubileet for Fosse som dramatiker. Teaterstykkene spilles verden over og Fosse nevnes stendig når det stunder mot Nobelprisen i litteratur.

Elv på himmelen er blitt et unikt og nært møte mellom musikk og lyrikk. Listen av vokalister i tillegg til tonesetteren selv, er da intet mindre enn imponerende, fra Sivert Høyem (første gang på norsk), Ane Brun, Tuva Syvertsen, Ingrid Olava og Thea Hjelmeland, til Ragnar Hovland, Morten Myklebust, Bjørn Tomren, Mimmi Tamba, Gertrud Jynge og Frank Kjosås.

Albumet kan du lytte til både på Tidal og Spotify, men da går du glipp av tekstene og bookleten som du får om du kjøper albumet fysisk på vinyl, eller CD.

Dagsavisens kulturredaktør, Mode Steinkjer er svært begeistret. I avisa gir han som vi, albumet terningkast seks. Steinkjer skriver at albumet er en svært god,kraftfull og bevegende, introduksjon til Fosses klangverden, både den litterære og hans iboende musikalitet.

Overnevnte Kvalshaug skriver: – Jon Fosses prosa har så mykje musikk i seg at det kan gje meining å telle takter. Ragnar Hovland er en dikter av samme tradisjon. Vi lar diktet Hovland fikk i oppgave å tolke bli denne søndagens Lyriske. Fosse sier jo selv: – Diktinga skal vera like enkel og ubegripeleg som livet.

 

EIN STILLE VIND

ein vind går igjennom livet

og andar stille rørsle

han seier det finst ei stille

open for deg og for meg

han seier det finst ei redsle

som ikkje gjer oss redde

han seier det finst ein lagnad

og lagnaden er stille

 

 

Sandra Kolstad og Jon Fosse, Elv på Himmelen (Grappa Musikkforlag, 2019)