– Jobber i rykk og napp

FORFATTERENS METODE: Tredveårsdagen gikk i vasken for Iben Akerlie, men det ble bok ut av den i stedet. Foto: Anne VAleur

Iben Akerlie kombinerer skriving med andre yrker, slik mange forfattere må gjøre.

Forfatter: Iben Akerlie

Aktuell med: Kjempefesten (Aschehoug)

Hvorfor skrev du denne boken?
Fordi jeg ville. Det var på tide å komme med en ny bok etter Lars er lol og forsøkene før Kjempefesten hadde ebbet ut i ingenting grunnet lite inspirasjon. Da oppfordringen om å “gjøre noe helt annet” kom fra redaktøren min, var det meget befriende. Samtidig planla jeg min egen 30-årsfest, som skulle være en kjempefest – hvor gjestene var kjemper fordi alt rundt var bittelite: miniflasker av alle slag, bittesmå snitter, trendy, små ascessoirer – jeg vurderte til og med å holde festen i en barnehage hvor stoler, bord og toaletter er små, for å gi kjempetilværelsen autensitet. Festen ble aldri noe av, men ideen ble omformet og konvertert til det enklere formatet barnebok.

 Tre favoritter?
Middelmarch, George Eliot
The Waves, Virginia Woolf
Verden av i går, Stefan Zweig

Uslipt diamant?
Kanskje ikke uslipt, men kanskje heller ikke en snakkis lenger. Michael Endes Jim Kapp og Lukas Lokomoitvfører var en stor og lykkelig del av min barndom, så den vil jeg gjerne fremme og minne folk på.

Sist leste bok?
De Forbudte Solsystemene av Christopher Pahle

Hvordan jobber du?
I rykk og napp, med dårlig holdning. Jeg har nettopp flyttet til Stockholm, og har ikke helt funnet rytmen her ennå. Da jeg bodde i København skrev jeg på bibliotek og i Oslo ofte på universitetet, men her er det ennå driftende café-jobbing, som kan bli litt frustrerende. Nei, nå løy jeg – det er også veldig hyggelig å sitte på cafe og se på mennesker og lese andres bøker og skrive noen sider selv. Men jo – jeg jobber i rykk og napp, også fordi jobben som forfatter kombineres med skuespilleryrket, slik at jeg går litt inn og ut av prosjektene. Fordelen er at jeg tvinges til pauser og frarivelse, slik at jeg kommer tilbake med nye øyne – noe som fungerer veldig fint for meg og min skriveprossess.

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?
Dorian Gray, for eksempel, farlig og gøy. Eller Pip fra Store forventninger, bare fordi jeg nok har vært forelsket i ham hele livet.

Neste norske nobelprisvinner i litteratur?
UMULIG å si (for meg).

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?
Ingen fest uten kolera. Jeg er veldig glad i sosiale medier som fritidssyssel, men jeg synes fester i virkeligheten er morsommere. Av og til kan man bli kvalm av ting man leser på nettet og kulturen rundt likes, men ofte overser man den biten, akkurat slik man overser kolera siden det ofte oppstår litt i periferien. Så for meg blir det litt begge deler.

Er jordbærsted utenom det vanlige på nettet?
Personlig guilty pleasure er dailymail eller skinnyvscurvy. Begge sidene er gode eksempler på fest MED kolera.

Fjellklatring med Jo Nesbø eller lang lunsj med Linn Ullmann i Central Park?
Gjerne begge + julekveld med Jostein Gaarder og Paristur med Anne B Ragde.