Syttiåring med langtidskontrakt  

Jørgen Jæger fyller 70, og har like godt tegnet en femboksavtale med forlaget sitt.

 

Jørgen Jæger debuterte som 57-åring. Siden det har han skrevet ni krimromaner. Og det kommer minst fire til. Sannsynligvis enda flere. I dag fyller han 70. 

 

– Jeg har skrevet en fembokskontrakt med Juritzen forlag, hvorav fire bøker gjenstår, så det blir i hvert fall så mange, sier Jørgen Jæger til BOK365. – Arve Juritzen og jeg har en muntlig intensjon om å skrive en ny fembokskontrakt når så langt kommer, så får vi se. Jeg er ukuelig optimist og jobber utfra et evighetsperspektiv, så får høyere makter gripe inn og si stopp en gang hvis de absolutt må. Jeg kommer i hvert fall til å skrive så lenge helsen holder og leserne vil ha det jeg skriver. Mange mener nok at det er «galskap» for en mann i min alder å tegne en slik langsiktig kontrakt, men den gir en viktig forutsigbarhet for begge parter.

 

Debuterte sent

jorgen_jaeger_dsc_8890
Foto: Juritzen Forlag

Jørgen Jæger debuterte med kriminalromanen Skyggejakten i 2003, den første i serien om lensmann Ole Vik og staben hans i Fjellberghavn. Bøkene er frittstående, men man vil følge dramatiske hendelser i hovedpersonenes liv fra bok til bok. Til nå er det altså blitt ni av dem, og Fortielsen er landets nest meste solgte norske bok første halvår i år, bare slått av Tom Egelands Djevelmasken.  Det er derfor en svært fornøyd forfatter som feirer den store dagen.

– Den feires faktisk på en fjelltopp i Myrkdalen på Voss, i all enkelthet. Min kone Marit og jeg har lånt min stesønns hytte der, og vi skal gå i fjellet med hundene våre.

Og det er fint å bli sytti. I et avisintervju i forbindelse med sekstiårsdagen min sa jeg at jeg hadde hatt mine beste år etter fylte 50. Hadde jeg fått det spørsmålet i dag ville jeg ha svart 60. Vår kultur er preget av en tåpelig redsel for aldring, synes jeg, godt bakket opp av kosmetikkindustrien som hamrer inn i hodene våre at rynker og aldring er begynnelsen på undergangen. Jeg forsikrer at de tar fullstendig feil!

 

Selger seg selv

fortielsen
Foreløpig siste: «Fortielsen» (2016)

Selv om Jægers forfatterdebut kom sent har han skrevet hele livet. Og han gir sin bakgrunn som markedsfører litt av æren for suksessen som forfatter.

– Ja, jeg har skrevet så lenge jeg kan huske. Det gikk mest i leserbrev til avisene i første omgang, og lange brev til familie og venner andre steder i landet. På 80-tallet skrev jeg krimnoveller for ukepressen, det var sånn den profesjonelle delen av skriveprosessen begynte. Jeg har jobbet med salg og markedsføring i de fleste av mine yrkesaktive år, både som selger, salgssjef og daglig leder. De siste åtte årene solgte jeg annonser i Fanaposten, og det var den mest trivelige jobben av dem alle. Som forfatter har jeg hatt stor nytte av denne  yrkesbakgrunnen, for bøkene skal ikke bare skrives, de skal ut til leserne også. Vi forfattere er sentrale i den prosessen, kanskje mer i dag enn noensinne, og det er en fordel at vi kan selge oss selv, både i møte med leserne og ikke minst de som selger og anbefaler bøkene våre, og i møte med mediene.

 

Vill Vest og Donald

skyggejakten_0
Debuten: «Skyggejakten» (2003)

Jørgen Jæger har flere ganger, både i BOK365 og ande steder, poengtert at han ikke leser andre kriminalromaner. Grunnen er at han ikke ønsker å ubevisst kopiere andre forfattere. Men han forteller gjerne om annen litteratur som inspirerte ham da han var yngre.

– Jeg er inspirert av all litteratur, sier Jørgen Jæger. – Som ung slukte jeg biografier, mange om krigshelter som Douglas Bader og Jan Baalsrud, for å nevne noen, samt Thor Heyerdahls eventyrlige bøker om Kon-Tiki og Ra. Så leste jeg alt jeg kom over av spenningslitteratur, og da tenkte jeg ofte at «sånne bøker har jeg også lyst til å skrive en gang.»

Som barn leste jeg Donald – og Vill Vest. Kaptein Miki var min store, store helt! Som ung kom jeg over en spenningsboksere som het Conquest, og den slukte jeg med hud og hår. Forfatteren het Berkeley Gray, og serien består av hele 51 knallspennende bøker. Først i voksen alder fikk jeg vite at Gray var et synonym, og at forfatteren egentlig het Edwy Searles Brooks. Da han døde i 1965 hadde han skrevet rundt 800 bøker! Han er nok min største inspirasjon, selv om stilen er litt mer guttebokartig enn min.

 

Fra «fornøyde» til «begeistrede» lesere

Dagens syttiåring er godt i gang med en ny bok om folkene i Fjellberghavn, og folk gleder seg. Hvordan forklarer Jæger selv suksessen han har oppnådd på sine «gamle dager»?

– Forklaringen er nok noe sammensatt, sier han. – Først og fremst er det en blanding av tålmodighet, utholdenhet og beinhard jobbing over tid – samt satsing på en dyktig forlegger. Oppbygging av persongalleriet i bøkene er også viktige, for hvis leserne ikke får noe forhold til dem vil de heller ikke bry seg om hvordan det går med dem. Dernest er den store utfordringen å holde denne interessen oppe bok for bok. Men viktigst av alt: Det er en avgrunn av forskjell på fornøyde lesere og begeistrete lesere. Å knekke den koden er en avgjørende suksessfaktor, sier dagens syttiåring.

 

Les også: På tide å gi Nobelprisen til krim

Les også: 16.07.41