Dusinet fullt for Jørn

Denne uka kommer CLUE-bok nummer tolv, som skulle sette punktum for serien. Men nå røper forfatteren at det kommer en trettende bonusbok – og det er det gode grunner til.

I disse dager er det klart for Jørn Lier Horsts Triangelgåten (Kagge Forlag). Med et førsteopplag på 10 000 eksemplarer har hele CLUE-serien passert et samlet opplag på 450 000 eksemplarer, og Horsts mål er å runde en halv million. Triangelgåten var planlagt som den siste i CLUE-serien, som nå teller tolv bøker – men Horst varsler nå at fansen også blir belønnet med en trettende bonusbok.

Skjult beskjed

Da Horst planla CLUE-universet i 2010 så han for seg tolv utgivelser, én for hver kalendermåned. I den første boka, Salamandergåten, er handlingen lagt til juni, og i Triangelgåten er vennegjengen kommet til mai året etter, og det gjør både året og serien komplett. Men det få vet er at det finnes et hemmelig ledd i Horst sin tolvbokplan – for tretten er tross alt et bedre tall for en krimserie. Gjennom CLUE-serien har Horst gitt leserne en skjult beskjed: Tittelen på den endelige avslutningen og den hemmelige ekstraboken får du nemlig dersom du setter sammen forbokstavene til de tolv første bøkene.

Gjenskaper barndommens leselyst

– Da jeg selv bestemte meg for å skrive for barn, bunnet det først og fremst i et ønske om å gjenskape noe av den leselysten jeg selv opplevde da jeg var liten. Etter tolv bøker er det gledelig å konstatere at jeg har klart å gi det videre. Det belønner jeg både meg selv og leserne med i form av en ekstra, trettende bok, sier Jørn Lier Horst.

Detektivbøkene om Cecilia, Leo, Une og hunden Egon er blitt en stor lesehit for barn mellom 9 og 14 år. Bøkene er solgt til åtte land: Sverige, Danmark, Finland, Island, Polen, Tsjekkia, Hellas og Sør-Korea. I sommer sendte NRK P1 de fire første bøkene i CLUE-serien som hørespill, og Maipo Film har opsjon på både tv-serie og film av CLUE-bøkene.

Legger ut spor

Navnet CLUE er satt sammen av forbokstavene til hovedpersonene i serien: Cecilia, Leo, Une og Egon. I hver bok får gjengen et mysterium å løse, og handlingen er lagt til det lille stedet Skutebukta og Perlen pensjonat. Jørn Lier Horst bruker sin erfaring fra politiet til å ta leserne med inn i ukjent territorium: til bak politisperringene og til åstedene, han gir dem ledetråder, eller «clues», til hva forbryterne kan ha etterlatt seg av spor. Samtidig har hver bok tankegodset til en filosof som underlag – i Salamandergåten må CLUE-gjengen ta i bruk Sokrates’ moralfilosofi for å løse mysteriet, mens senere bøker blant annet har tatt i bruk Einstein, Platon og Descartes.

Inspirert av klassisk spenning

Jørn Lier Horst har modellert CLUE-serien over klassiske spenningsserier for barn og ungdom, som Hardy-guttene, Fem og Frøken Detektiv. Han er opptatt av at spenningsbøker er portalen inn til boklesing for mange unge, spesielt gutter. Han mener selv at det å få lov til å være med på å løse et kriminalmysterium gjennom boksidene i barndommen, var med på å prege yrkesvalget hans som politi og etterforsker senere i livet.

– En spennende krimhistorie genererer leselyst i seg selv. Leselysten gir barn bedre ordforståelse, flyt i lesingen og bedre leseoppfattelse. Det stimulerer til videre lesing, og bøkene blir ikke bare en kilde til glede, men også til kunnskap og forståelse, sier Horst.

 

(Foto: Marius Batman Viken / Salomonsson Agency)