«Du aner ikke hva helvete er …»

Forfatter og ungdomsskolelærer Agnes Matres blogginnlegg sprer seg som ild i tørt gress i sosiale medier i dag.

«– Hvordan har du det? Et helt vanlig spørsmål. En frase. A matter of speaking. – Jo takk, bare bra, svarer vi som oftest. I dag fikk jeg en tankevekker,» skriver Agnes Matre.

«Hva betyr det egentlig å ha det bra?  Det slår meg at jeg har dekket alle behov i Maslows pyramide, og mest sannsynlig har du det også. – Ja jeg har det kjempebra. Likevel klager jeg. Likevel klager du. Likevel klager vi,» skriver Agnes Matre på sin egen blogg. Innlegget er blitt hyppig delt.

 

Elev på flukt

I tillegg til å være forfatter, underviser Agnes Matre i ungdomsskolen. Både hun og elevene har vært igjennom et år til ettertanke: «Etter at elevene mine fikk vite at de måtte ha matematikkeksamen i dag, fikk de en annen beskjed. En av våre lengeværende asylsøkerbarn, som har hatt en tom pult stående hos oss siden august 2014, har i løpet av den siste måneden flyktet over Middelhavet. Trolig skjedde det i samme øyeblikk som jeg underviste klassen om mennesker som drukner etter å ha betalt en formue til menneskehandlere. Ikke for å realisere seg selv, men for å karre seg opp på de laveste trinnene i den menneskelige behovspyramiden. Mat, vann, sikkerhet og beskyttelse. Vår elev har levd i Kabul, en for dem fremmed by, hvor de konstant har fryktet for sitt liv»

 

agnes

Agnes Matre.

 

Frykt i perspektiv

«I dag ble frykten for matematikkeksamen satt i perspektiv. Vi fikk vite at vår venn og klassekamerat hadde gjennomgått en langt større prøvelse enn hva noen tiendeklassing bør måtte. Mot alle odds, hadde han klart å komme seg over havet sammen med sin mor og sin bror», skriver hun og legger til sist gang han reiste var det med fly motsatt vei, på den norske statens regning.

Hun mener at vår tilnærming hadde vært en ganske annen, hvis det for eksempel var engelskmenn som ble drevet på flukt av terrorister – og at vi ikke er like flinke til å sette oss inn i skjebner når den geografiske avstanden blir større: «Har du blitt hentet om natten og sendt til Kabul uten noe sted å gjøre av deg?»

 

Les hele blogginnlegget her. 

 

(Foto: UNHCR)