I dag, på Verdens Bokdag, fyller romanserie-dronning Margit Sandemo 90 år.
Dobbelt feiring i dag: Det er Verdens Bokdag og Norges romanseriedronning Margit Sandemo fyller 90 år.
Jubilanten har ingen planer om å slutte seg til pensjonistenes rekker: Hun har nettopp sendt manus til sin 182. bok til forlaget.
Hektet på Isfolket
På begynnelsen av 1980-tallet kom Margit Sandemo på banen, med Sagaen om Isfolket (Bladkompaniet/Schibsted). Den enorme suksessen romanserie-sjangeren opplever i dag, hadde sitt store gjennombrudd med nettopp Sandemo. Sagaen om Isfolket er en slektssaga som går fra slutten av 1500-tallet og frem til 1961. Her kan vi virkelig snakke om selveste arvesynden, der isfolket gjennom 47 bøker sliter med slektsforbannelsen fra Tengel den Onde. Norske boklesere ble totalt hektet på Sandemos fortelling og i periden 1982–1989 ble bøkene trykket i et opplag på over 6 mill eksemplarer. Sagaen om Isfolket ble oversatt til åtte språk – hvorav norsk faktisk er ett, i og med at Sandemo skriver sine manus på svensk. Etter dette er det blitt flere serier fra Margit Sandemo, men suksessen med Isfolket klarte hun aldri å toppe. Hennes historiske posisjon blant serieforfatterne kan likevel ingen ta fra henne og i 2009 utkom Margit Sandemos selvbiografi, Livsglede, på Aschehoug.
Eventyr i vest
–Margit er et flott, hjertevarmt og tvers igjennom snilt menneske. Det var attesten bokhandel-gründer Harald Haugen ga Margit Sandemo, da BOK365 snakket med ham tidligere i år. Haugen blir varm i stemmen når han snakker om romanserie-dronningen. – Vi solgte vel noe slikt som en halv million av bøkene hennes, så hun var svært viktig for oppbyggingen av Haugen Bok.
Da Harald Haugen skulle åpne ny butikk i Volda i 1989, var Margit Sandemo trekkplaster: – Margit tok turen over fjellene til oss på åpningsdagen og signerte villig vekk. Det ble en kjempesuksess og vi solgte 40 komplette sett av Sagaen om Isfolket. Der og da startet på mange vis snøballen å rulle. Jeg tenkte: Hvis vi klarer å selge førti komplette sett bare i Volda, hva klarer vi ikke da å selge på landsbasis? Og hvis vi klarer å selge så mange sett av pocketutgaven, hva kan vi ikke da gjøre med en innbundet utgave? Det var et eventyr, forteller Harald Haugen.
Rekrutterte boklesere
– Etter at folk var ferdig med å lese 47 bind av Sagaen om Isfolket, beveget de seg også over på annen litteratur. Når vi så på våre kunder, ble Margit Sandemos lesere også gode lesere av andre forfattere. Slik sett har Margit vært viktig for boklesing i Norge generelt, sier Harald Haugen.
Med Morgan Kane-leserne forholdt det seg annerledes: – De var ofte unge menn, opp til 30- og 40-åra. Muligens leste de Morgan Kane-bøkene de bestilte, men ellers leste de nok ikke all verden. I hver fall var Kane-kjøperne ellers de dårligste kundene vi hadde hos Haugen Bok.
(Foto: Mette Randem / Aschehoug Forlag)