Drømmer om Kenya

Administrerende direktør i Bokklubben Kari Møller tilbringer ferien på ett sted, nemlig Nøtterøy. Men drømmeferien ville hun lagt til Kenya, hvor hun har vært flere ganger.

 – Hvor tilbringer du ferien? 

– I år ferierer jeg på Nøtterøy i Vestfold der vi har et hus. I løpet av sommerukene kommer både familie og venner på besøk, så det blir en fin og variert ferie selv om den tilbringes på ett sted.

 – Hva  en god sommerferie inneholde?

– En kombinasjon av kultur og natur, ro og aktivitet, gode måltider og lange, varme sommernetter sammen med de menneskene som betyr mest.

 – Ferie med eller ferie fra bøker?

– Alltid med!

 – Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Flere bøker – i manusform – har gjort inntrykk. Simon Strangers Leksikon om lys og mørke, om jødeforfølgelsene i Norge og om Henry Rinnan, er en av dem. En annen jeg vil nevne er Vigdis Hjorths nye roman Lærerinnens sang. God krim hører med om sommeren, nå er jeg akkurat ferdig med Anne Holts En grav for to, første bok om den tidligere advokaten Selma Falck. Øverst i bunken akkurat nå ligger Per Pettersons Menn i min situasjon og Krigerens hjemkomst av Jon Michelet.

 – Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

– Skalldyr, fiskesuppe, pasta og salater står høyt i kurs om sommeren. Med god hvitvin i glasset. Jordbær og is til dessert!

 – Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Jeg er også filmentusiast, så det må bli regissørene Michael Haneke og Susanne Bier. Jeg tror de ville ha mye vesentlig å si om vår tids humanitære situasjon og utfordringer.

 – Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Foreningen !les er en opplagt kandidat som fortjener en stor bukett. De ansatte der fremmer lesingen på imponerende vis. Når vi nå ser at boklesing taper terreng, er innsatsen deres viktigere enn noen gang.

 – … og hvem ville du gitt en brennmanet? 

– Jeg holder meg alltid langt unna brennmaneter…

 – Vi har registrert at du er gift med Jan-Erik Ebbestad Hansen som har skrevet den nylig utgitte boken En antisemitt trer frem. Har du rukket å lese den?

– Ja, den har jeg lest flere ganger og i ulike versjoner. Veldig nyttig å se bransjen fra et annet perspektiv enn det vanlige.

 – Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Innføringen av en boklov ville stå øverst på listen. Stadig flere beklager den svekkelsen av bokklubber bransjeendringen i 2005 førte til, og tiltak for å stimulere bokklubbenes funksjon  som lanseringskanal burde inngå.

 – Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– «Hvor ville du feriert om du ikke var på Nøtterøy?». Uten tvil på safari i Kenya, det har jeg vært flere ganger tidligere og drømmer om å komme tilbake. Helst kombinert med noen dager på øya Lamu.