– En fantastisk og kompromissløs forfatter

DAGENS SOMMERGJEST: Anette S. Garpestad vil gjerne gi sin sommerbukett til Vigdis Hjorth.

Annette Garpestad, informasjonssjef og informasjonssjef i Cappelen Damm Agency har ladet batteriene i Sør-Spania. Og kommer ifølge henne selv tilbake til et agentur hvor stemningen er tipp-topp.

– Hvor tilbringer du ferien? 
– I år har vi vært 10 dager utenfor Granada i Sør-Spania, i en liten bygd som heter Monachil. Vi leide et hus høyt oppe i en fjellside med utsikt, olivenplantasjer og en innhegning med esel som nærmeste nabo. Veldig avslappende både for meg og resten av familien. Det ble tid til sightseeing i Granada – med Alhambra som absolutt høydepunkt, turer i Cahorros og utforsking av Costa Tropical. Virkelig nydelig område. I tillegg fikk vi klemt inn den norske fjellheimen med tre dager fra Finse via Geiterygghytta og Østerbø ned Aurlandsdalen til Vassbygdi. Storartet tur! Sommeren 2018 har virkelig levert.

– Hva  en god sommerferie inneholde?
– Gode bøker, godt selskap og god vin. Og nok tid til å sove.

– Ferie med eller ferie fra bøker?
– Definitivt ferie MED bøker. Siden jeg nå jobber aller mest med norsk litteratur, så har jeg i år prioritert å lese oversatte romaner i ferien.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?
– Jeg er øyeblikkelig ferdig med Kim Leines Rød mann/Sort mann, og må nok konkludere med at det er den beste boken jeg så langt har lest i år. Men jeg er også veldig begeistret for John Boynes Hjertets usynlige stormer som utkommer i høst – en skikkelig good read!

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 
– Må vel bli grillet makrell, det? Med masse grønt til? Og nypoteter med smeltet smør.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?
– Akkurat nå skulle jeg gjerne ha invitert Marta Breen og Jenny Jordahl for å feire at Kvinner i kamp siden 8. mars er solgt til 17 land! Tyskland og Russland er de siste landene i den lange rekken.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?
– Vigdis Hjorth. Fordi hun er en så fantastisk og kompromissløs forfatter, og fordi jeg akkurat nå leser hennes nye roman Lærerinnens sang. Den kommer i høst!

– … og hvem ville du gitt en brennmanet? 
– Jeg syns ikke noen fortjener å bli brent av brennmaneter. Ubehagelige skapninger.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?
– Startet opp igjen arbeidet med å få på plass en boklov. Og sørget for at momsen på e-bøker blir fjernet med en gang. En bok er en bok, uansett hvilket format du velger å lese den. Men det er vel strengt tatt finansministeren som bestemmer akkurat det?

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?
– Hvordan er stemningen i Cappelen Damm Agency? Takk for at du spør! Jeg kan melde at stemningen er tipp topp og at vi gleder oss til å ta fatt på en virkelig flott bokhøst. Reiseplanene for resten av året et omfattende, og vi skal også være en del av Innovasjon Norge og NORLA´s program Litteratur ut i verden. Det blir en garantert både hektisk og morsom høst, når den tid kommer.