Langeland til Cappelen Damm

Henrik Langeland tar med seg sitt neste skjønnlitterære prosjekt til Akersgata.

Henrik Langeland arbeider med ny bok, og hans neste skjønnlitterære prosjekt vil komme ut på Cappelen Damm.

– Jeg har utgitt bøker i Gyldendal-systemet i nærmere 20 år og hatt et tett samarbeid med Tiden Norsk Forlag i 12 av dem. Jeg vil alltid ha et varmt hjerte for Tiden og ønsker forlaget alt godt videre, sier Henrik Langeland.

«Imponerende språkferdigheter»

Henrik H. Langeland har en doktorgrad i litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo på en avhandling om Marcel Proust.

Han fikk sitt store gjennombrudd med romanen Wonderboy i 2003, en gedigen kommersiell suksess som også høstet applaus i anmelderkorpset: «Forsommerens mest underholdende bok, et fyrverkeri av humor og vidd», skrev Aftenpostens anmelder Terje Stemland, som la til at «Langelands språkferdigheter er imponerende».

Se Henrik Langelands ti skrivetips: – Å skrive er hard arbeid, ikke et kall

Senere er det blitt et titalls bøker i flere sjangre, blant annet romanene Francis Meyers lidenskap, Verdensmestrene og Fyrsten.

Det siste prosjektet Langeland var involvert i var et sakprosaprosjekt – om Akers historie – en bok som etter mye bølger til slutt ble trukket fra markedet.

Populær kursholder

Langeland har også vært en svært populær skrivekursholder. Gjennom en årrekke har han lært deltagerne i Gyldendalhuset hvordan de skal fange lesernes oppmerksomhet. Over tusen skriveglade nordmenn har fått en innføring i de viktigste grepene. Noen deltagere har endog vært med flere ganger.

Mange av knaggene for kurset er å finne i Henrik Langelands egen bok Fortellekunst. Håndbok i litterære teknikker (Tiden), hvor han bruker eksempler fra Per Pettersons Ut og stjæle hester for å gjete kursdeltagerne gjennom romanskrivingens mangfoldige verden.

– Først lekte jeg med tanken på å kalle boka Ut og stjæle lesere. God skrivekunst handler jo nettopp om å stjele leserens oppmerksomhet.

– Må ha en historie

Hvor feiler man oftest som forfatter? Selv har Henrik Langeland uttalt følgende i et intervju med BOK365:

– Du må ha en historie å fortelle, for å fenge leseren. Det er mange forfattere som skriver godt, som kan skrive fantastisk om hvordan duggdråpene renner nedover glasset over to sider. Men så skjer det ikke noe mer. Og da hjelper det ikke, hvor godt du enn skriver. En god roman krever tilstrekkelig stoff. Altfor mange norske 250 siders romaner har egentlig bare materiale i seg til 150.

GLEDER SEG: Tine Kjær

Nå er sikkert mange boklesere spente på hva Langeland selv vil levere i nye omgivelser. Hans nye forlag, Cappelen Damm, er sterke i troen:

– Vi ble glad for å lese manuset vi har mottatt, og ser frem til å jobbe videre med det. Langeland har et omfattende forfatterskap bak seg som har gledet mange lesere, både i inn- og utland. Vi er godt rustet til å arbeide med neste prosjekt, både redaksjonelt og markedsmessig, og gleder oss til videre samarbeid, sier direktør for skjønnlitteratur hos Cappelen Damm, Tine Kjær.