Donna Tartt til Litteraturhuset

Vårprogrammet for Litteraturhuset i Oslo er klart. De to kritikerroste amerikanske forfatterne Donna Tartt (bildet) og Marisha Pessl gjester begge hovedstaden i mai.

I tillegg til Tartt og Pessi er det et vidt spenn i vårens program på Litteraturhuset i Oslo: Bård Tufte Johansen debuterer som litterær samtaleleder, Lars Ramslie møter publikum med sin første roman på ti år, det blir Mummi-fest for barn og voksne, og Shinings frontfigur Jørgen Munkeby møter poet Jørn H. Sværen til samtale om metall og poesi.

 

Vi sakser skamløst fra årets våromtaler på Litteraturhusets hjemmeside: Store forventninger har vært knyttet til Lars Ramslies nye roman, Liten fugl. Mors bok (Cappelen Damm), den første fra hans hånd på ti år. 9. april møter han kollega John Erik Riley til samtale om boken som allerede har fått svært gode kritikker, og er den første i et større romanverk.

 

Måtte sove med lyset på

Mange har også ventet på nye romaner fra amerikanerne Donna Tartt og Marisha Pessl. Den hemmelige historien ga Tartt et internasjonalt gjennombrudd i 1992 og hun har siden vært et sentralt navn i New Yorks litterære miljø. Nå er hun klar med sin tredje roman, Stillitsen (Tiden), som havnet på New York Times Book Reviews liste over de ti beste bøkene i 2013. Den 9. mai møter hun Vinduets nyslåtte redaktør Kaja Schjerven Mollerin på Litteraturhusets scene.

 

Pessl-Marisha_Foto-Laura-Rose

Gotisk spenning: Marisha Pessl. (Foto. Gyldendal Norsk Forlag)

 

Marisha Pessl ble et internasjonalt navn over natta da hun ga ut Utvalgte emner i katastrofefysikk i 2006. Nå er hun aktuell med Nattfilm (Gyldendal), en litterær spenningsroman med gotiske trekk som gjorde at Washington Posts anmelder glemte å gå av t-banen og begynte å sove med lyset på. Pessl møter Linn Ullmann til samtale 14. mai.

 

Gutta på skauen

Bård Tufte Johansen har hatt stor suksess med vårens forestilling Mann (44). 21. mai møter han to andre menn i førtiåra til samtale om jakten på et rom for seg selv. Bjørn Gabrielsen ga før jul ut boken Jeg skal bare ut i boden en tur (Kagge), mens Erlend Loe i flere romaner har skildret suget etter skogen og menn som søker ut og bort.

Den 30. april handler det derimot om dem som aldri trenger å gå alene. Liverpool-fan David Peace ble kåret til beste unge britiske romanforfatter av tidsskriftet Granta i 2003. Nå er han aktuell på norsk med romanen Rød eller død (Press), og møter Aslak Sira Myhre til samtale om fotball og politikk.

 

Poesi og blackjazz

Poesien får god plass på Litteraturhusets vårprogram. Den 7. mai møtes poet og Ulver-medlem Jørn H. Sværen og Jørgen Munkeby, frontfigur i blackjazz-bandet Shining. I samtale med Vagant-redaktør Audun Lindholm undersøker de hvor den stillferdige poesien og metallens massive lydbilde møtes. Den 23. april handler det om forfatterskapet til Norges viktigste surrealist, Triztan Vindtorn, mens den klassiske myten om Orfeus og Eurydike og Shakespeares sonetter settes under lupen på vårens nærlesningsprogram.

 

Mette-Karlsvik

Historisk treff I: Mette Karlsvik (Foto: Samlaget)

 

I året hvor den norske Grunnloven feirer 200 år, gjør Litteraturhuset et sveip over deler av den norske litteraturhistorien. Forfatterne Thorvald Steen, Mette Karlsvik, Bergsveinn Birgisson og historiker Bjørn Bandlien møtes den 28. mai for å snakke om Snorre Sturlason, og den svært populære serien om  «De fire store og fire til» fortsetter med fire nye foredrag. Vårens historiske søndager tar blant annet for seg noen av 1800-tallets politikere og Grunnlovens jødeparagraf.

 

Steen-Thorvald

Historisk treff II: Thorvald Steen (Foto: Oktober)

 

 

Få forfatteren ut av magen

Skriveskoler og -kurs blir stadig mer populært. Men kan man egentlig lære å bli forfatter? Det spør vi Eldrid Lunden, Mikkel Bugge, Henrik Langeland og Geir Gulliksen om den 4. juni. Våren byr dessuten på et helt nytt programkonsept, Kollokvium, med forskere og forfattere fra ulike fagfelt. Den 2. april svarer jusprofessor Ragnhild Hennum, krimforfatter Karin Fossum, filosof Arne Johan Vetlesen og poet og jurist Cathrine Grøndahl på hva en forbrytelse egentlig er, og diskuterer ulike forståelser av begrepet straff.

 

85186- 032

Om forbrytelsen: Karin Fossum (Foto: Cappelen Damm)

 

Tradisjonen tro avsluttes Litteraturhusets vårprogram med besøk av russisk-tyske Wladimir Kaminer og det populære klubbkonseptet Russerdisko den 14. juni.

Barna skal heller ikke mangle noe å gjøre i vår. Den 3. mai feires Tove Jansson 100 år med helhusfest om Mummi, og det blir både konsert med finske Benny Törnroos, lesestund og filmvisning. De faste programkonseptene Liv på lørdag, Så rart? og Verden rundt med musikk og eventyr fortsetter, og den 31. mai blir det sommeravslutning med dukketeater om Lille Blå og spilledåsen, melder Litteraturhuset på sine sider.

Komplett program og mer utfyllende katalog finner du her.

 

Hovedbilde: Donna Tartt (Foto: Tiden)