– Dette er å hedre Stieg Larsson

David Lagercrantz synes det er leit med reaksjonene fra norske forfatterkollegaer.

 

– Det har vært det totale kaos. Jeg er blitt nedringt av media fra hele verden, forteller en lattermild og lett andpusten David Lagercrantz til BOK365. I går slapp Norstedts Förlag nyheten om at Lagercrantz skal forfatte en fjerde og frittstående bok om Stieg Larssons radarpar Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. I døgnet som deretter har fulgt har svensken vært verdens mest omtalte forfatter – sammen med salige Stieg Larsson, selvsagt.

Det er vel naturlig å servere en Zlatan-forfatter selveste sportsjournalist-spørsmålet: Hvordan føles det nå?

– Det føles vanvittig morsomt. Det har vært et trykk uten like, men det har vært en fin opplevelse.

 

– Bommer med kritikken

David Lagerkrantz er kjent med de negative reaksjonene som er kommet både i Sverige og i Norge: –Jeg synes det er leit. Og jeg synes det er spesielt trist med reaksjonen fra Eva Gabrielsson (Stieg Larssons livsledsager gjennom en årrekke). Der er trist at hun ikke klarer å komme overens med Stieg Larssons far og bror.

Lagerkrantz mener forfatterkollegaer bommer med sin kritikk: – Dette er å hedre Stieg Larsson, dette er en måte å ære et fantastisk forfatterskap. Han har skapt to unike rollefigurer i Salander og Blomkvist. Dette er skikkelser med enorm sprengkraft, som fortjener å leve videre. Nå får vi både en fornyet interesse for Stiegs tre bøker og vi sikrer hans univers et lengre liv.

 

– En ny litterær fremtid

Forfatter Håvard Rem er en av dem som har stilt seg sterkt kritisk til prosjektet: – Dette blir en trist parallell til Disney, hvor figurene og universet blir større enn opphavsmannen. Her blir pengene og fristelsene for store, sier Rem, som mener å se tegn på at resultatkravene utfordrer etikken i forlagsbransjen.

David Lagercrantz har et helt annet ståsted: – Jeg synes det er flott at figurer og universer som en forfatter har skapt kan bli videreført av andre. Se på Batman, Spiderman og James Bond. Jeg tror det kan ligge mange muligheter og en ny litterær fremtid her.

 

Zlatan og odde figurer

Her hjemme, og ute i verden, er David Lagercrantz mest kjent for boken Jeg er Zlatan. Denne verdenssuksessen har selvsagt vært medvirkende til at Norstedts Förlag valgte nettopp ham. Forlaget trekker også frem hans evne til å gestalte odde figurer og komplekse genier.

David Lagercrantz debuterte i 1997 med boken om eventyreren Göran Kropp. Tre år senere kom hans biografi om oppfinneren Håkan Lans, Ett svensk geni. Lagercrantz fikk sitt skjønnlitterære gjennombrudd med Syndafall i Wilmslow, en roman om den engelske matematikeren Alan Turing.

 

Blir hengt hvis dette blir dårlig

Forlagssjef Eva Gedin i Norstedts fortalte i går at forlag og forfatter har rukket å ha mange og lange samtaler om bokprosjektet. Dette bekrefter også David Lagercrantz.

Du er allerede godt i gang med skrivingen?

– Å, ja. Dette har jeg jobbet med en godt stund. Både med inngående studier av de tre eksisterende bøkene og med å utvikle synopsis for bok nummer fire. Det har vært et spennende arbeid, men samtidig er jeg full av prestasjonsangst. Dette bli bra. Ellers blir jeg hengt.

At enkelte ønsker å henge ham allerede, har han et avslappet forhold til: – Jeg er ikke enig i at dette er noe etisk problem. Hvis jeg summerer mottagelsen nyheten har fått ellers i verden, har den vært overveldende positiv.

Hva kan du fortelle om handlingen i bok fire?

– Absolutt ingenting.

 

 

(Foto: Caroline Andersson)