Klart for ny Salander-bok

–Den fjerde boken skal ikke bygge på upublisert Stieg Larsson-materiale, sier Norstedts forlagssjef Eva Gedin til BOK365.

David Lagercrantz skal forfatte en fjerde bok om Stieg Larssons radarpar Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. Boken skal være en frittstående fortsettelse av Larssons berømte Millennium-trilogi. Forlagssjef i Norstedts Förlag, Eva Gedin, understreker at dette ikke er en videreutvikling av et upublisert Stieg Larsson-manus:

– Det upubliserte manuset har kun vært spekulasjoner. Egentlig er det ingen som kan bekrefte at noe slikt i det hele tatt eksisterer, sier hun til BOK365.

 

Utrolig historie

Det er nå gått snart ti år siden Stieg Larsson entret Norstedts lokaler medbragt sine grønne manuspermer merket Män som hatar kvinnor I, II og III.

– Alt som deretter har hendt er en helt utrolig historie. Hvordan kunne en ukjent svensk forfatter få et slikt gjennomslag med sin krimdebut? Vi har fått spørsmålet mange ganger: Kommer det flere bøker i Millennium-serien? Med tanke på at det finnes over 75 millioner lesere over hele verden er ikke det så overraskende.

 

Odde figurer og komplekse genier

Nå skal det altså skje. Det er David Lagercrantz som er blinket ut til jobben med å skrive en fjerde frittstående del i Millennium-serien. Her hjemme, og ute i verden, er han mest kjent for boken Jeg er Zlatan. Det har også vært medvirkende til at nettopp Lagercrantz ble valgt: – Jeg er Zlatan har jo blitt en verdenssuksess, så det har selvsagt påvirket forfattervalget. Den boken viser også David Lagercrantz’ evne til å engasjere lesere i alle aldre. Men det handler også om at han er en veldig dyktig forfatter, som har søkt å gestalte odde figurer og komplekse genier. Han er dessuten fortrolig med redaksjonelle miljøer. Vi er både stolte og glade over at David har villet påta seg oppdraget med å gi Blomkvist og Salander et andre liv. Stieg Larssons radarpar er så sterke romanfigurer, at de står godt på egne ben.

David Lagercrantz debuterte i 1997 med boken om eventyreren Göran Kropp. Tre år senere kom hans biografi om oppfinneren Håkan Lans, Ett svensk geni. Lagercrantz fikk sitt skjønnlitterære gjennombrudd med Syndafall i Wilmslow, en roman om den engelske matematikeren Alan Turing. Eva Gedin medgir at forlaget og Lagercrantz har snakket om dette i lengre tid: – Vi har hatt mange og lange samtaler.

 

Rykteflom

Det har lenge versert rykter rundt et fjerde upublisert Stieg Larsson-manus. I 2009 gjenga Aftonbladet en e-post fra Stieg Larssons venn John-Henri Holmberg, sendt bare tre uker før Larsson døde av hjerteinfarkt i 2003: «Kan også meddele at jeg er 330 sider inne i Salander 4 og håper å bli ferdig i desember. Ifølge synopsis skal den bli 440 sider. Jeg er ferdig med starten og slutten, men har igjen bihistorien i midten.» Han avslører –  i følge Aftonbladet – i den samme e-posten at handlingen er lagt til den øde beliggende øya Banks Island nord i Canada.

Spekulasjonene har vært mange, men det har vist seg svært vanskelig å nøste opp trådene til dette eventuelle fjerde manuset. Eva Gedin sier at boken fra Lagercrantz uansett ikke vil være berørt av dette:

– Vår fjerde bok vil være helt upåvirket av et slikt uferdig manus – hvis det da i det hele tatt eksisterer. Handlingen vil også være upåvirket av en eventuell påstått handling eller geografi fra dette, sier Gedin til BOK365.

Så dette blir en hundre prosent nyskrevet bok?

– Ja, det blir det.

Hvor «Stieg Larssonsk» skal boken bli? Er det et poeng for dere at stilen skal være mest mulig gjenkjennbar?

– David Lagercrantz har lest Millennium-bøkene svært nøye i denne prosessen og er særdeles fortrolig med teksten. Men hvor likt sluttresultatet blir stilmessig i forhold til Stieg Larsson skal være usagt, sier Eva Gedin. – Lagercrantz kommer til å følge opp hovedpersoner, persongalleri og de trådene som er lagt ut i de tidligere bøkene, men kommer også til å ta seg friheten til å skape noe eget.

 

Verdenslansering i 2015

David Lagercrantz’ bok er planlagt utgitt i august 2015 – eksakt ti år etter at Norstedts utga Män som hatar kvinnor: – Vi planlegger samtidig lansering med en rekke av Stieg Larssons forlag rundt omkring i verden.

Vil valgene av forlag være påvirket av hvorvidt de har utgitt de øvrige Stieg Larsson-bøkene?

– Å, ja. Absolutt. De eksisterende Stieg Larsson-forlagene vil få opsjon på denne boken, sier Eva Gedin til BOK365.

Det betyr at Gyldendal blir norsk forlegger:

– Vi har vært i kontakt med Norstedts tidligere i dag. Vi gleder oss til å lese manus, sier Gyldendals redaksjonssjef Cathrine Bakke Bolin. – Vår plan er å lansere boken samtidig med Sverige, England og andre internasjonale forlag i august 2015.

 

– Usmakelig prosjekt

Hvorvidt det er etisk riktig å videreføre en død forfatters verk vil ventelig bli et sentralt spørsmål i tiden som kommer. Særlig med tanke på at det her har vært mye ondt blod mellom Stieg Larssons livsledsager gjennom en årrekke, Eva Gabrielsson på den ene siden og Norstedts, samt Larssons far og bror, på den andre side. Faren og broren hadde ikke særlig mye kontakt med Stieg Larsson de siste årene før hans død. Eva Gabrielsson sier hun ikke er blitt kontaktet i forkant av dagens kunngjøring. Hun er alt annet enn er glad for prosjektet, og sier følgende i et intervju med VG i kveld:

– Jeg synes ikke at den fjerde boken skal eksistere når det ikke er originalforfatterens verk. Det er usmakelig å prøve å tjene mer penger. Det er bare business for dem.

 

(Illustrasjonsfoto: Omslagsutsnitt Gyldendal Norsk Forlag)