Det spirer og gror i Aller

En nervøs og innesluttet herre fra Santa Fe-veien står ensom blant kvinner i Aller og Apropos' høstkatalog.

 

Morgan Kane var visst ikke død likevel. Aller forlag har lenge gitt ut bøkene om westernhelten i nye utgaver, men i høst kommer Den store boka om Morgan Kane, der alle tråder samles og de siste spørsmål blir besvart. Den kommer sammen med romaner og livsstilsbøker hovedsaklig beregnet på kvinner.

 

Dagens Aller Forlag ble startet i oktober 2010 og er et av de nyeste forlagene i Norge. Forlaget utgir, ifølge seg selv, norske og oversatte bestselgende bøker i pocketversjoner i butikk og gjennom allerbok.no.

Forlaget har som mål å tilby norske kvinner og menn inspirasjonsbøker som er tuftet på solide fagkunnskaper innenfor mat, helse, håndarbeid, interiør, design, moter, kjendiser, bil, båt og mer.

Apropos er et imprintforlag og en del av Aller Forlag. Det ble etablert i mars i fjor og skal ifølge formålsparagrafen skape leseglede for norske kvinner. Det er i hvert fall planen,

– Vi kan målgruppen vår, sier forlagssjef Berit Veiset til BOK365, og peker på at Aller har gitt norske kvinner håndarbeid, mat, nytte og hyggestoff siden 1877 gjennom ukebladet Allers. Noe av den tradisjonen videreføres nå gjennom de to forlagene.

 

Morgan Kane var hans navn

Men i høst er det en mann som dominerer. Den store boka om Morgan Kane kommer i oktober, og er den definitive boken om den norske westernhelten som har vært en utrolig suksess i norsk forlagsverden. Så mye som 15 millioner eksemplarer skal være solgt av de 83 bøkene – i ulike utgivelser. I høst kommer oppsummeringen. Her er alt du trenger å vite om Morgan Kane, om opphavsmannen og om bøkene, skrevet av en en rekke bidragsytere.

 

DSC01180
Morgan Kane i nye utgaver. I høst kommer den store boka.

 

Men egentlig er det kvinnene som står i fokus både hos Aller forlag og hos avleggeren Apropos. Strikking, mat, klær og utseende er gjengangere i høsten bøker. I tillegg til flere romaner av, om og for kvinner. En av hovedsatsingene i høst er Kate Mannings Madame X, om en kvinne som utfører aborter i 1800-tallets New York.

PantherMedia 3570757Det er en veldig viktig bok om et vanskelig tema, sier prosjektredaktør Bente Grønnevik, og peker på linjer til dagens debatt om reservasjonsrett. Kate Manning er en tv-dokumentarprodusent som har vunnet to Emmy Awards. Hun har også skrevet for en rekke tidsskrifter i USA og har tidligere gitt ut romanen Whitegirl.

 

Luftens kvinner

Forfatteren av Parfymehagen, en stor tidligere suksess for forlaget, kommer med en ny roman i høst. Det vil si: Egentlig er det en gammel roman. Det er debutromanen til forfatter Kate Lord Brown, som nå gis ut på norsk til glede for alle som elsket Parfymehagen.

Til vi møtes igjen handler om kvinnelige flygere under andre verdenskrig, og tilbakemeldingene fra prøvelesere rundt i landet er svært gode, sier forlegger Berit Veiset.

Høstens tredje roman er Den dagen du kom tilbake av engelske Hilary Boyd. Den handler om Flora og Fin, som elsker hverandre og har det veldig bra. Helt til Fin en dag bare forsvinner ut av livet hennes og Flora må begynne på nytt. Så – etter flere år – dukker fin opp igjen og vil fortsette der de slapp. Hva gjør Flora, som er godt i gang med sitt nye liv uten ham?

 

Kongefamiliens «eget» fotoalbumKongeboka

Det kommer en praktbok på Aller i høst også, en bok både forlegger Berit Veiset og prosjektredaktør Bente Grønnevik er svært stolte av: Med våre egne ord er tittelen på boken som presenteres som kongefamiliens «eget» fotoalbum. Forfatterne Lars O. Gulbrandsen og Caroline Vagle har fått tilgang til det såkalte Sjøwall-arkivet, med en rekke unike fotos av kongefamilien helt fra Haakon og Mauds tid. Bakgrunnen er at hoffdamen til dronning Maud anbefalte fotograf Sjøwall for dronningen, og da brukte de dem. Fotoene er ledsaget av kommentarer og sitater fra biografier og intervjuer med de kongelige gjennom en årrekke, og vil helt sikkert glede mange.

Har du forresten hørt om Abel Eik? Det er krimhelten til Rune Angell-Jacobsen, og de syv bøkene om ham gjør det faktisk best på e-bok. – De er blitt en stor suksess på e-bok av en eller annen grunn. Bøkene er ganske lettleste, og har funnet sitt publikum, som altså helt vil lese dem på brett, sier Berit Veiset.

Den siste boken om Abel Eik, Edderkoppkvinnen, kommer også i pocketutgave i november.

 

Vi gjør oppmerksom på at BOK365s Atle Nielsen er en av bidragsyterne til «Den store boka om Morgan Kane».