– En enkel og intuitiv tjeneste

Ordene er konsernsjef i Cappelen Damm, Tom Harald Jenssens. I dag ble forlagets nye strømmetjeneste, Storytel, lansert. Men Gyldendal og Aschehoug vil ikke være med - foreløpig.

 

Storytel er en strømmetjeneste for e-bøker og lydbøker. – En usedvanlig god, enkel og intuitiv tjeneste, sa Tom Harald Jenssen under lanseringen i dag.

 

Deretter var han snar til å imøtegå kritikken Storytel har møtt for at ikke alle norske forlag er med på laget, som Gyldendal og Aschehoug. Foreløpig er et tyvetalls norske forlag med på å strømme lydbøker og e-bøker i tillegg til Cappelen Damm.

jo-nesbc3b8
Nesbø – bare på svensk

– Jeg er overbevist om at andre forlag etter hvert vil komme med i tjenesten. Jeg er overhodet ikke bekymret for det, sa Jenssen, som har tro på at tjenesten har kvaliteter som vil overbevise flere forlag til å delta.

 

Nesbø på svensk

En Storytel-bruker på jakt etter bøker av Aschehoug-forfatter Jo Nesbø, blir imidlertid ikke møtt av et dødt søk. 15 titler av Jo Nesbø er tilgjengelig i svensk oversettelse, ettersom de svenske forlagene er med i samarbeidet. Det samme gjelder flere andre bestselgerforfattere i stallen til Aschehoug og Gyldendal. Flere titler av Gyldendal-forfatter Camilla Läckberg er tilgjengelig som lydbok. På engelsk.

 

Skal være en backlistløsning

En annen innvending Tom Harald Jenssen har møtt, er at Storytel ikke er en løsning for nye bøker, men en backlistløsning.

­– Det er det, og det kommer det til å bli, sa han og begrunnet det med at nye bøker først må få en scene i bokhandel, netthandel og dagligvarehandel.

Jenssen understreket samtidig at backlist ikke betyr at bøkene er så forferdelig nedstøvede. Nye titler vil bli lagt til 1. mai året etter at de utgis, idet fastprisperioden løper ut. Jensen sa dette er en parallell løsning med den man finner i filmverdenen.

– Film lanseres på kino, deretter blir backlistbiblioteket tilbudt gjennom blant annet strømmetjenester.

 

125.000 abonnenter i Sverige

Storytel hadde sin spede begynnelse i 2005 og ble startet opp i samarbeid med Audible og Amazon i USA. De siste årene har tjenesten i Sverige hatt en bratt vekstkurve.

– Siden 2010 har Storytel hatt en fantastisk utvikling i Sverige. Vi har gått fra 3000 abonnenter i 2010 til 125.000 abonnenter i dag, fortalte gründer og administrerende direktør for Storytel i Sverige, Jonas Tellander.

Han trakk frem den voldsomme økningen i utbredelsen av smarttelefoner og det at Storytel etter hvert også inneholder e-bøker, som viktige faktorer bak suksessen.

Ifølge Tellander er Storytel også en god nyhet for lydbokforlagene. Han fortalte at de svenske lydbokforlagene har fått inn mer enn 100 millioner kroner gjennom Storytel.

– Kundene lyttet til tre millioner lydbøker, der salget før lå rundt én million per år, sa han, og tilføyde at tjenesten muligens kan snu den nedadgående trenden for lydbøker i Norge.

Tallander sa at også i Sverige valgte noen forlag å stå utenfor i begynnelsen for senere å slutte seg til, og regnet med det samme ville skje i Norge.

– Jeg er rolig angående at flere bøker fra flere forlag vil komme i løpet av den nærmeste tiden, sa han.

 

 Sømløst

Ingulstad_Frid_006195
Femti Ingulstad-bøker tilgjengelige

I løpet av høsten kommer det til å være nærmere 20.000 bøker i den norske utgaven av Storytel, fortalte Håkon Havik, som er daglig leder for Storytel Norge. Han ledet tidligere Cappelen Damms tjeneste Ordflyt, som nå er slått sammen med Storytel Norge.

Modellen er ubegrenset lytting og lesing for et fast månedlig beløp. Man kan også laste ned innhold slik at det kan leses eller lyttes til offline. Havik var særlig stolt av sømløsheten ved tjenesten. Storytel skal alltid huske hvor du sluttet å lese og synkronisere mellom ulike enheter. Slik kan du i prinsippet først lese en e-bok på et lesebrett hjemme for så å lytte videre til samme bok i bilen og senere lese på mobiltelefonen din.

Ettersom Cappelen Damm er Norges største serieforlag, har seriebøker en viktig plass i tjenesten med mange hundre titler, deriblant et femtitalls bøker i Sønnavind-serien til Frid Ingulstad. En annen sjanger som har fått sin egen liste, er kriminalhørespill.