LYRISK: Noen dikt lever evig. I år er det 100 år siden den svenske Nobelprisvinneren Pär Lagerkvist publiserte sin diktsamling « Den lyckliges väg» .
Senest vi hørte om Pär Lagerkvist var i slutten av august da fotograf Morten Krogvold gjestet vår lyrisk-spalte. I anledning Kolbein Falkeids bortgang i sommer, hadde Krogvold skrevet en fin tekst. Her fortalte han at lyrikken blir stadig viktigere for ham:
– Jeg har Falkeids Samlede Dikt på nattbordet. Der ligger også Stein Mehren, Hans Børli og Pär Lagerkvist. Og et par til.
Les hele minneordet: Lyriske fotografier
Pär Lagerkvist (1891 – 1974) vokste opp i et pietisk hjem i Växjö, midt i det svenske bibelbeltet Småland. Han studerte i Uppsala i 1911-1912, men reiste snart til utlandet hvor han blant annet opphold seg i lengre perioder i Paris. Religion hadde han nå lagt bak seg, men senere i livet kretser likevel en stor del av hans dikting rundt religiøse motiv. Det er sagt om Lagerkvist at han skaper vakrere bilder av lengselen etter en barnetro, enn de troende selv.
Lagerkvist debuterte med novellesamlingen Människor 1912, men slo først gjennom med ekspresjonistiske diktsamlingen Ångest i 1916.
I 1921 kom hans mest kjente diktsamling Den lyckliges väg, en samling jeg setter høyt. Flere av diktene fra denne samlingen ble i 2007 nydelig tonsatt av Bo Sunström fra Bo Kaspers orkester og Frida Öhrn.
Rundt 1930 var han tilbake i Sverige, hvor han ble en kraftig agitator mot facisme og nazisme. Bøkene hans var blant de første som ble forbudt av Hitler, og forfatteren stod på diktatorens dødsliste i fall en invasjon av Sverige ble ansett nødvendig.
I 1951 ble Lagerkvist hedret med Nobelprisen.
Selv henter jeg ofte Lagerkvist ut av bokhylla. Også bøker har godt av å luftes.
Det kom ett brev
Det kom ett brev om sommarsäd,
om vinbärsbuskar, körsbärsträd,
ett brev ifrån min gamla mor
med skrift så darrhänt stor.
Ord intill ord stod klöveräng
och mogen råg och blomstersäng,
och Han som över allting rår
från år till år.
Där låg i solen gård vid gård
inunder Herrens trygga vård,
och klara klockor ringde fred
till jorden ned.
Där var en lukt av trädgårdsgång
och av lavendel, aftonsång,
och söndagsfriden då hon skrev
till mig sitt brev.
Det hade hastat natt och dag,
utan att vila, för att jag
långt borta skulle veta det
som är från evighet.
Pär Lagerkvist, Den lyckliges väg (Albert Bonniers Förlag, Stockholm, 1921)
Sommarsäd = kornåkre
Her kan du høres diktet med Bo Sunström og Frida Öhrn: Det Kom Ett Brev