– Særlig én jeg har stort hjerte for

FRAMSNAKKING: Hvilken bok er det Solveig Øye sikter til?

Dagens framsnakker er redaktør Solveig Øye, som har ett bein i Kagge og ett i J.M. Stenersens forlag. I denne spalten ber vi altså en rekke forlagsfolk til A) å løfte frem en bok fra eget forlag (og kun én) som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag.

Prima design

Solveig sørger for en estetisk start på denne fredagen:

– Jeg vil gjerne trekke fram Ellen Ørnes’ Retro. Norske designskatter fra 1950-, 60- og 70-tallet. Dette er en herlig bruksbok, prydbok og gavebok som gir kunnskap om fremragende norske designere og de vakre tingene de skapte fra 1950-tallet og gjennom tiårene som fulgte. Å bla gjennom denne boka, nydelig formgitt av Liselotte Dick, innebærer gjensyn med serviser, møbler og smykker du kanskje har sett hos foreldre og besteforeldre, men som du ikke visste at hadde verdi. Her lærer du om hvem designerne var, og du kan starte skattejakten i bruktbutikker, på Finn.no, og på loppemarked når den tid kommer igjen.

– Fortjener mange lesere

Når det skal anbefales fra andre forlags hyller, går ferden til Samlaget – for andre strake dagen i denne spalten:

– I rekken av flotte utgivelser fra Samlaget i år, er det særlig én jeg har et stort hjerte for, nemlig Mjøsa rundt med mor av Bjørn Hatterud. Med en blanding av humor, alvor, sårhet og varme skriver han så fint om det å være knyttet til ei bygd på godt og vondt, om sterke familiebånd, klasseskiller og seksualitet. Han forteller om hvordan funksjonshemninger kan skape begrensninger i livet, men viser likevel hvordan følelsen av frihet er en innstilling man kan velge. Denne boka fortjener mange lesere.