– Det er rett og slett drama

– Mange i klassen ville lese den etter oss, fordi vi fortalte hvor bra den var. Barnejuryen har bedømt sin første bok. Se hvilket terningkast de gir Raina Telgemeiers «Drama».

Barn blir ofte kalt de ærligste leserne, og i den sammenheng syns vi i BOK365 det bare er på sin plass at de selv får bedømme bøkene som er skrevet nettopp for dem.  I ukene fremover slipper vi derfor unge anmeldere til på BOK365. Vi fortsetter med våre vanlige barne- og ungdomsbokanmeldelser, så Barnejuryen er et supplement til dette. For det er ikke uvesentlig hva målgruppen mener selv om bøkene som er tiltenkt deres aldersgruppe.

 

– Boken handler om en jente som jobber i en sånn teatergruppe, men hun jobber backstage, forklarer Dahlia, og resten av handlingsreferatet går på inn- og utpust blant Barnejuryens medlemmer:

– Så blir hun forelsket i han ene, og han andre er homo, sier Cathinka.

– Begge er homo. Eller den ene sier det, men på slutten kysser den andre broren en gutt, forteller Alexander.

– Og Callie er forelsket i den ene broren, sier Celine oppklarende.

– Det er rett og slett drama, sier Cathinka.

Boken beskrevet av Barnejuryen i 7. klasse på Skui skole i Bærum, er Drama (Cappelen Damm) av Raina Telgemeier. Boken følger Callie Marin som går i syvende klasse. Hun blir med i skolens teatergruppe, som skal sette opp en musikal. Men når de kjekke tvillingene Jesse og Justin blir med i gruppen blir det drama for Callie, som forelsker seg i Jesse – men liker han henne, eller er han faktisk homofil? Bestevennen hennes Matt begynner også å oppføre seg rart? Kan det ha noe å gjøre med at Callie kysset broren hans Greg?

 

Mye drama og sånt

– Dette er en av de første dramabøkene jeg har likt. Jeg liker ikke mye drama, forteller Dahlia. Cathinka og Celine likte også boken «kjempegodt», men Alexander er kanskje ikke like begeistret:

– Jeg likte den ikke så veldig godt, men bare fordi den gikk så raskt å lese. Jeg likte derimot alle karakterene, aller best likte jeg han der Jesse, den ene broren, fordi han var litt nerdete.

Jentene likte Callie best:

– Jeg likte Callie veldig godt, sier Dahlia, og legger til: – Hun minnet meg faktisk om meg selv noen ganger, fordi hun ikke var så jentete og det er ikke jeg heller. Dessuten har jeg også farget håret lilla, som Callie gjør i boken.

Som juryen nevnte i sitt handlingsreferat, byr boken på drama fra ende til annen – noe de hevder gjorde boken så bra:

– Det beste var at det var mye drama og sånt, og at det skjedde noe hele tiden. Det var kanskje litt kjedelig når de bare pratet, sier Cathinka.

– Jeg likte at de var på et teater, og at det handlet om skuespillere og alle tingene de lagde backstage, men starten var kanskje litt kjedelig, sier Alexander.

Juryen synes det er vanskelig å finne noe negativt å si om Drama.

– Hvis jeg skal si noe om hva som var dårligst med boken så var det kanskje hvordan noen av karakterene oppførte deg. Men det bare irriterte meg, ikke at boken var dårlig av den grunn, sier Dahlia.

Ikke noe problem med homofili

Hele Barnebokjuryen ville gjerne anbefale boken videre. Og det har de jo allerede gjort?

– Mange i klassen ville lese den etter oss, fordi vi fortalte hvor bra den var, forteller Dahlia. Hun og resten av juryen er derimot enige om at boken kanskje ville passet til et litt yngre publikum:

– Jeg ville kanskje gitt den til yngre folk egentlig. Den var litt kort for meg, sier Alexander.

– Men det er kanskje ikke alle yngre som vet hva homo er da, skyter Celine inn.

– Dette er en bra måte å lære det på, da, repliserer Alexander kjapt.

At boken tar opp homofili syns juryen bare var bra:

– Det er jo egentlig veldig bra at det var med. Boken var jo som en vanlig kjærlighetshistorie, sier Celine.

– Man er jo fortsatt menneske selv om man er homo. Kjærligheten er ikke annerledes om man er homo eller hetero, man er jo ikke annerledes om man liker noen av samme kjønn, sier Dahlia.

Juryens dom:

Dahlia: Jeg hadde veldig lyst til å lese mer, og håper det kommer flere bøker. Den var kjempespennende, og jeg likte den veldig godt.

 

Cecilie og Cathinka: Boken var spennende fordi den hadde masse drama. Vi skulle ønske det var litt mer tekst, fordi det var litt kjedelig at noen av sidene bare hadde bilder.

 

Alexander: Jeg likte boken veldig godt, men jeg syntes den var litt kort, og noen deler av boken kunne være litt kjedelig. Så boken er ikke helt en sekserterning for meg.

 

Barnejuryens dom

Drama (Cappelen Damm) av Raina Telgemeier var en kjempespennende bok med masse drama, og morsomme karakterer. Vi skulle ønske boken var tjukkere, fordi vi hadde veldig lyst til å lese mer om Callie og dramaet i teatergruppen.