– Denne henger høyere enn Nobelprisen

TILDELT ÆRES-REVOLVEREN: Håkan Nesser (Foto: Atle Nielsen)

Den svenske krimforfatteren Håkan Nesser er tildelt Rivertonklubbens internasjonale ærespris.

Den internasjonale æresprisen er med det delt ut syv ganger, og Nesser er tredje svenske som får den (etter Maj Sjöwall og Henning Mankell).

Overrekkelsen fant sted i Gyldendalhuset i Oslo i går kveld, der en glad forfatter takket for prisen med et smil:

– Denne henger høyere enn Nobelprisen, uttalte han.

 – 21 er et perfekt tall

Nessers norske og nesten jevnaldrende kollega Gunnar Staalesen samtalte med Nesser om hans forfatterskap, om inspiratorene Sjöwall og Wahlöö, om skriveprosess og om fremtiden. Og ja, det kommer flere bøker. Nesser har skrevet ti om etterforskeren Van Veeteren og har foreløpig syv om sin «nye» helt Gunnar Barbarotti. I tillegg lar han de to møtes i romanen De venstrehendtes klubb (på norsk i 2019).

KRIM-VETERANER I SAMTALE: Gunnar Staalesen i samtale med Håkan Nesser. (Foto: Atle Nielsen)

– Og siden 21 et perfekt tall, bør det jo bli ti om Barbarotti også, slik at det blir 21 til sammen, smiler forfatteren.

Aktuell med ny Barbarotti

Nesser har siden debuten med Koreografen i 1988 skrevet en rekke bøker i flere sjangere, men det var de ti krimromanene om etterforskeren van Veeteren og hans kolleger i den fiktive byen Maardam som virkelig gjorde ham til en internasjonal krimstjerne.

TILDELT ÆRES-REVOLVEREN: Håkan Nesser (Foto: Atle Nielsen)

Håkan Nesser er i høst aktuell med romanen Sjakk under vulkanen, som er den syvende boken om etterforskeren Gunnar Barbarotti.