Debutant-rekord for Aschehoug

DEBUTANT-BOOM: Dette er et knippeav dem som utgir sin første bok for barn eller voksne på Aschehoug i høst og som feiret med et par tusen andre på hagefesten i går.

Vi samlet tolv. En er på fødestua. Så kom Bjørn Eidsvåg ruslende og enda er det visst flere.

–  Oslo Literary Agency melder om rekordstor interesse for norsk litteratur, sa Mads Nygaard og satte tonen i formiddagens optimistiske formidling av Aschehougs høstkataloger. I år har forlaget rekordmange debutanter. Mange av dem skriver for barn, men først en påminnelse fra redaksjonssjef Sverre Henmo:

– Barnekulturen rammes

MUSIKERFORFATTERE: Emilie Christensen gir ut for barn og Bjørn Eidsvåg kommer med selvbiografi. :

– Mediene kutter i anmeldelser, og det går først ut over barnekulturen. Det er nesten ikke mulig å overdrive hvor viktig barns lesing er, og lesing går lang ut over å forstå bokstaver og ord, sier han.

Barn og undom får hilse på fem nye fjes og figurer i høst:

Trine Sejrup:  Detektiv Trine på kattejakt

Emilie Christensen: (ill Dorte Walstad): Henrik flytter

Ragnhild Brochmann: Gulliver Blitz og mysteriet med professor Uglehus

Christopher Pahle: Kass og Tycho: De forbudte solsystemene, som er sci-fi for barn. Jeg hadde lyst til å skrive en bok som tolv år gamle meg hadde lyst til å lese, sier Pahle.

I tillegg kommer tre bøker om en kjent figur, Bjørnis.

Verdenslansering for Atwood

Nora Campbell, ny forlagssjef for skjønnlitteratur har en verdenslansering i ermet, men også hjemlige Hilde Rød-Larsen som er kommet med Sommertid og den er allerede anmeldt i BOK365

Den svenske litterære sensasjonen Johanna Frid: Nora – eller brenn, Oslo, brenn kommer snart, både romanen og forfatteren. Det knytter seg også litterære forventninger til Therese Tungen som har nye noveller Kjærleik og det som liknar.

– Dette er fem noveller som tar for seg kjærlighet på forskjellig måte. Klesvask og henting og alt vi gjør til daglig – og på den andre side lidenskapen i kjærlighet i fortida, sier Tungen om andreboka.

Debutantene i heatet er Helga Feiring med Delt omsorg. Hun dro til fødestrua i stedet for lanseringen. Aldona Kastztan er polsk og har skrevet roman på norsk, Huskeøvelser for viderekomne. Anita Krohn Traaseth gir ut Kamel uten filter heter hennes roman om å være leder.

– Jeg tror det er kritisk samtidslitteratur, men Jan Kjærstad har lært meg en ting: En roman er 1/3 selvopplevd, 1/3 hva man har lest og 1/3 ren fiksjon, sier hun. Og nettopp Kjærstad har også ny bok: Mr Woolf, som er tilegnet Leif Kjærstad far som døde i fjor.

– En far, som har vært en alminnelig far, viser seg å være en annen enn man trodd, sier Campbell, men forlaget minner om at dette er en roman, ikke en del av virkelighetslitteraturen.

Maja Lunde og dyrene

Maja Lunde holder seg til dyr. Hester, denne gang.

–13 individer av en spesiell type villhest ble oppdaget i Mongolia og nå er den reddet, det finnes rundt 1500 av dem i verden. Dette er hestene vi så på hulemalerier, sier Lunde. Rundt dette har hun spunnet romanen Przewalskis hest.

Lunde er oversatt til 36 språk og har solgt over en million bøker. Og hun booket til gallaforestillingen i Frankfurt som en av fem forfattere. Hennes makker fra Aschehoug, Margaret Atwood, er en annen. Margaret Atwoods verdenslansering blir en livesendt festforestilling fra Royal Alber som skal gå på tusen kinoer verden over samtidig. Vi snakker om den nye Handmaid’ s tale– boka.

Krimmen til Helene Flood,  Terapeuten, er allerede anmeldt av Bok365 og det kommer nye bøker fra Jussi Adler-Olsen, Stafan Anhem og Trude Teige.

– Bli med til Trøndelag

ASCHEOUG-DRESSEN: Barne- og ungdomssjef Sverre Henmo og sakprosasjef Jan Swensson

– Bli med til Trøndelag, sier Jan Swensson, sjef for sakprosaen og introduserer Åge-boka til Otto Ulseth («Vi kan trygt si at Åge er rockens Rosenborg») og boka om Kåre Brutter’ n Ingebrigtsen («Sitér meg gjerne på dette: Vi skjønte ingenting da Brutter’n fikk sparken»)

Swensson har også en verdenslansering med Edward Snowdens Systemfeil 17. september og lover nye avsløringer. Videre kommer det biografi om Otto Ruge og bok om tvansgevakueringen av Troms og Finnmark.

Strikkebøker? Jada.  Pluss språkbok fra Atle Antonsen og biografisk materiale fra komikeren Yousef Hadaoui:  Pappa elsker Fleksnes

Sorg og ventesorg

Per Ritzler skriver om sin avdøde kone, den tidligere statsråden  Grete Berget.

Ellen Arnstad har Alt du ikke ser. Livet med Joachim.

Jeg kjente at paragraf 2c, som lå på bordet som et forhandlinsgkort, det var mitt liv.  Min sønn Joachim lever på overtid. Boka handler om å leve med ventesorg, som mange i Norge gjør, sier Arnstad

Bjørn Eidsvåg har nettopp fullført Tro og trass og lest den inn på lydbok. Det er en selvbiografisk bok der tro, tvil og nåde har stor plass – som det har i hans liv.