De frivillige nazistene

Gjennom en massiv bildesamling og flere førstehåndsberetninger viser Geir Brendens "Norske frivillige i Waffen-SS" hvordan livet fortonte seg for de norske frontkjemperne under krigen.

–  De fleste vervet seg for og kjempe mot kommunismen og hjelpe Finland. Noen vervet for å få en militær karriere og noen av ren eventyrlyst, sier Geir Brenden om de over 5000 nordmennene som meldte seg frivillig til å kjempe for nazistenes side under andre verdenskrig.

Krig skaper alltid et «oss» mot et «dem», og annen verdenskrig er intet unntak. Ettersom årene har gått og arkivene har blitt åpnet, har flere tidligere ikke belyste områder ved krigen kommet frem, som blant annet de unge nordmennene som valgte å sloss med «dem»  – i dette tilfellet; nazistene til det Tredje Riket.

– De kom fra alle deler av det norske samfunnet. Og fra hele landet. De fleste var nok medlemmer av NS men ikke alle, sier Brenden videre.

I Norske frivillige i Waffen SS (Vega) ser Geir Brenden nærmere på de norske guttene som valgte å sloss for «fienden» under andre verdenskrig. Motivene deres var sammensatte, men noen fellestrekk hadde de. Blant annet var behovet for å rettferdiggjøre valget sitt viktig, og i likhet med sine tyske våpenbrødre var de flinke til å dokumentere livet ved fronten.

 

Soldatenes bilder

«Et bilde sier mer enn tusen ord» kan lett brukes i denne sammenheng. Inntrykkene man får av disse 5000 unge skjebnene, hvor av 900 av de aldri returnerte til Norge, er et helt annet enn man har lest om i historiebøkene:

–  Det har aldri blitt gitt ut en så stor bildebok som omhandler de fleste avdelinger som frontkjemperne deltok i. Som også viser hvordan det var ved de frontavsnittene de kjempet, forteller Brenden.

Brenden sitter på Norges største fotosamling av norske frontkjemperes innsats i tysk innsats på Østfronten under krigen. Han har forsket på nettopp dette siden 1980-tallet, og Norske frivillige i Waffen SS (Vega) inneholder en utrolig samling fotografier som hovedsakelig stammer fra frontkjemperne selv.

–  Jeg skrev denne boka for og vise fram bildene jeg og Natedal har samlet i mange år og for og vise hverdagslivet til frontkjemperne. Både under utdannelsen og fronttjenesten.

Boken inneholder mer enn 1000 tidligere upubliserte bilder. Fra Østfronten får man blant annet se frontkjempere som poserer og smiler mot kameraet, skåler til fotografen, sørger i en kamerats begravelse eller kryper sammen i skyttergravene når de russiske stalin-orglene spiller opp. I tillegg inneholder boken avslørende bilder fra frontkjemperkontoret i Oslo – og den gir et blikk inn i det ukjente livet til frontsøstrene.

 

Hovedfoto: Norske frontkjempere møter Quisling / Wikimedia Commons