Springsteen får Bjørnsonprisen

Bruce Springsteen er tildelt Bjørnstjerne Bjørnson-prisen 2017 for sin samfunnsinnsats. Prisen deles ut på Bjørnstjerne Bjørsons hjem Aulestad i september.

– Bruce Springsteen er en utøver som deler Bjørnstjerne Bjørnsons tro på at en kunstner skal bruke sin posisjon til å forsvare dem som trenger det, påpeke urettferdighet og oppmuntre når det er mulig, sier president for Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet, Kristenn Einarsson.

Styret i Bjørnstjerne Bjørnson Akademiet tildeler Bruce Springsteen Bjørnsonprisen 2017 for hans samfunnsinnsats, og trekker frem Springsteens låt «American Skin (41 Shots)» som betegnende på hans kunstnerskap:

«Is it a gun, is it a knife
Is it a wallet, this is your life
It ain’t no secret (it ain’t no secret)
It ain’t no secret (it ain’t no secret)
No secret my friend
You can get killed just for living in your American skin»

Sangen er inspirert av et drap på en uskyldig sort mann som ble skutt av politiet i New York.

En aktivist

– Sentralt i det Springsteen skriver er skjebnen til alle dem som mistet sitt fotfeste da det moderne USA utviklet seg. Ikke minst resultatene av forskjellsutviklingen i USA, heter det i pressemeldingen fra Bjørnstjerne Bjørnson Akademiet.

Springsteen tok tidlig opp situasjonen til krigsveteranene fra USAs mange kriger. Lenge før «Black lives matters» ble etablert, hadde Springsteen skrevet om urettferdighet og frustrasjon. Og han har i ord og toner forsøkt å beskrive effekten av 11. september 2001.

– Bruce Springsteen har vært en aktivist, bidratt til omfattende pengeinnsamlinger til trengende, men først og fremst vært til trøst for de mange som har vært rammet av naturkatastrofer, urettferdighet og fengsling, heter det videre i pressemeldingen.

Blant tidligere vinnere av Bjørnsonprisen er Edward Snowden, forfatterne Yasar Kemal og Adonis og den norske journalisten Kristin Solberg.

 

Prisutdeling på Aulestaddagen

Bjørsonprisen deles ut i forbindelse med årets Bjørnsonseminar under Aulestaddagen 3. september, og i år er første gang prisen deles ut på Bjørnsons hjem i Follebu utenfor Lillehammer.

Årets Bjørnsonseminar har tittelen «Stemmer som trengs» og er tredelt. Spørsmålene som vil bli diskutert er hvor alvorlig ytringsfrihetstrusselen i USA er nå, og hvordan kunstnere kan utgjøre en forskjell. Tekstene til Springsteen, og hans moralske kompass, vil også bli diskutert.

Det vil være norske og internasjonale deltakere på seminaret, men hvorvidt Springsteen selv vil være tilstede er heller uklart.

 

Hovedfoto: Danny Clinch