Brage til Ida Larmo

BRAGE-VINNER: Ida Larmo (foto: Nina Ruud)

BRAGPRISEN – ÅPEN KLASSE: «Gir fagformidlingen både nerve og nærhet», skriver juryen om vinnerboken.

Brageprisen i «Åpen klasse: Sakprosa for barn og unge» tildeles Ida Larmo for hennes Rigel. Urettens ekko, og sikrer Strand forlag en sjelden Brage-statuett og atskillig prestisje.

– Det her betyr veldig mye for meg og jeg tenker da først og fremst på de som omkom, de navnløse, sier Larmo, og legger til:

– Denne prisen hjelper veldig kraftig på å gjøre denne historien kjent. Og det har vært hovedmålet mitt.

En kraftfull bok

«Med utgangspunkt i to som overlevde den britiske bombingen av det tyske fangeskipet Rigel, russiske Julian Oresjkin og norske Asbjørn Shultz, formidler Ida Larmo innsikt både i livet som fange i tysk tjeneste i Norge under andre verdenskrig og innsikt i en av de største katastrofene i norsk historie. Rigel. Urettens ekko er en kraftfull bok som formidler krigens mange lidelser; maktovergrep, sult, utmattelse og død, men den fremmer også vennskap, varme og medmenneskelighet. Komposisjonen er stram og effektfull.», mener Brage-juryen.

«Styrker autensiteten»

Videre heter det i juryens begrunnelse: «Vekslingen mellom Julian og Asbjørn, som til tross for at de var om bord på samme skip ikke traff hverandre før i 1989, skaper variasjon og driv i framdriften. I tillegg har Larmo tegnet og skrevet seg selv inn som forteller, et grep som bidrar til å diskutere hvorfor denne hendelsen er så lite kjent.

Den sterke fortellingen er formidlet som tegneserie. Ord brukes til å forklare, støtte og til å utvide det vi ser og ikke minst opplever gjennom bildene. Larmos strek og visuelle presisjon, variasjoner i fargepaletten og gjengivelser av historiske dokument styrker autentisiteten og gir fagformidlingen både nerve og nærhet.»

De øvrige nominerte i kategorien var Martin Aas: Det kuleste fra vikingtiden (Kagge) Aina Basso: Dei dødsdømde (Samlaget) og Peder Samdal: Mer enn en klubb (Cappelen Damm).