Botta mellom permer

Ishockeylegenden Bjørn "Botta" Skaare har fått sin biografi. Endelig.

Mange mener han er Norges største ishockeyspiller gjennom tidene, ja kanskje vår aller største idrettsmann uansett gren. Bjørn «Botta» Skaare ble bare 30 år, men etterlater seg sterke minner hos alle som møtte ham. Nå er boken om ham her.

 

Det er bergenseren Klaus Eriksen som har skrevet boken på bergenske Bodoni forlag, og grunnen til at østkantgutten fra Oslo, med oppvekst og størstedelen av karrieren i Furuset portretteres fra Bergen, er at han etterlot seg varige spor også i byen i vest. Sesongene han spilte i bergensklubben Djerv glemmes ikke mellom de syv fjell, og da boken ble lansert i går var mange gamle lagkamerater fra salige Djerv til stede.

– Men hvorfor har du skrevet en bok om en for lengst avdød ishockeyspiller, Klaus Eriksen?

– Fordi denne boken har vært et savn, og fordi han fortjener det. Det er så mange historier, så mange myter om ham. Det er på tide at historien om ham blir fortalt.

– Mytene om ham er mange. Hvor stor var han egentlig?

– Som 18-åring dominerte han da han gjestespilte på det beste juniorlaget i hockeyens hjemland Canada. Det sier ganske mye. Han dominerte overalt, uansett nivå, og NHL-klubbene både i USA og Canada lå langflate etter ham, sier Eriksen, og hevder at noen ord fra Bottas yndlingspoet Bob Dylan er svært treffende for personen og idrettsmannen Bjørn Skaare selv. – Det er fra «Sara» der Bob synger til kjæresten: «… so easy to look at, so hard to define.» Det er Botta i et nøtteskall.

Botta-kjennere: Davy Wathne, Knut Fjeldsgaard og forfatteren Klaus Eriksen.

«Største talentet jeg har sett»

Den tsjekkiske hockeylegenden Vaclav Nedomansky, som var lagkamerat med Botta i Detroit Red Wings, sier i boken at Bjørn Skaare er det største ishockeytalentet han har sett. Nå avdøde Edouard Novak, tre ganger verdensmester med Tsjekkoslovakia og lagkamerat med Bjørn i Klagenfurt, hevdet den gang at Bjørn hadde gått rett inn på det tsjekkiske landslaget.

Detroit Red Wings: Botta i NHL. Foto fra boken.

Bjørn Botta Skaare spilte bare én kamp i NHL – for Detroit Red Wings, men i sin debutkamp ble han taklet så grusomt at han bestemte seg for at den den gang svært brutale ligaen ikke var noe for ham. Senere var han jaktet av både New York Rangers og Buffalo Sabres, men det ble aldri noe mer. Han spilte i østerrikske Klagenfurt, der de fremdeles husker ham med glede og ærefrykt, og i svenske Färjestad. Og mer Furuset og altså Djerv, der han spilte sin siste ishockeykamp på topplan i oktober 1987.

Huskes av alle

Han levde et turbulent liv, med mange opp- og nedturer, med hurtige, og for andre uforståelige, avgjørelser, men som det ble sagt under lanseringen i Bergen: Han huskes av alle som møtte ham.

– Han var så alene: Knut Fjeldsgaard minnes Botta.

Fra scenen tegnet sportsjournalist og Djerv-kjenner Davy Wathne og tidligere Djerv- og landslagskollega, idrettslege Knut «Langen» Fjeldsgaard et nyansert bilde av Botta sammen med forfatteren, godt supplert av tidligere Djerv-spillere i salen.

– Han var så alene, sier Fjeldsgaard til BOK365. – Han hadde ikke noen agent eller noe støtteapparat. Han reiste rundt i verden og forhandlet med Detroit Red Wings og New York Rangers helt alene. Tenk om han hadde hatt dagens apparat rundt seg. Hva han kunne oppnådd – om han ville.

– Aldri et vondt ord

Som person var han svært engasjert. Han hadde ikke en fiende, ikke én som mislikte ham. Det var aldri noe kjefting eller et vondt ord til lagkameratene og noe av grunnen til det var nok at han bare hadde seg selv som standard. Han dominerte overalt. Men han hadde sitt å stri med. Jeg skulle ønske vi hadde sett problemene hans og «hanket» ham inn. Det hadde kanskje vært gjort i dag.

Stor interesse: Lansering av Botta-biografi. Førstefemmeren til Djerv til høyre.

I etterordet skriver forfatteren: «Dette er én versjon av historien om Bjørn. Det er en historie om sorg, svik, sykdom og angst, men også om kjærlighet, glede og raushet. Det er historien om et menneske som har levet. I denne versjonen berører han dem han traff, og folk får gjennom ham øye på en verden de bare aner eksisterer. Og de føler takknemlighet for at han beriker deres liv.»

Bjørn Skaare omkom i en bilulykke utenfor Kristinehamn i Sverige 21. juni 1989. Han var på vei fra sitt hjem i Norrköping til Oslo. Han ble bare 30 år gammel.

 

Hovedfoto: Baksidebilde fra boken