Bookerprisen til Saunders

Novelleforfatter George Saunders fikk Bookerprisen for sin første roman, «Lincoln in the Bardo». Boken kommer på norsk til våren.

Det var til slutt romanen Lincoln in the Bardo som stakk av med årets Man Booker Prize. Dermed fikk George Saunders, som ellers er kjent for sine noveller, den høythengende prisen for sin aller første roman.

Den 58 år gamle Texas-fødte newyorkeren er bare den andre amerikanske vinneren i Bookerprisens 49-årige historie. I årets finaleheat var ytterligere to amerikanere, to britiske og en britisk-pakistansk forfatter.

Original roman

«Formen og stilen på denne svært originale romanen avdekker en vittig, intelligent og svært rørende fortelling. Lincoln in the Bardo er både rotfestet i, og spiller med, historien, og utforsker meningen med og følelsen av empati», sier juryen i sin begrunnelse.

Utgangspunktet for Saunders’ roman er helt spesielt: Lincoln in the Bardo fokuserer på en eneste natt i Abraham Lincolns liv, et faktisk øyeblikk i 1862 når han nettopp har begravet sin 11 år gamle sønn og sitter i krypten i Washington. Deretter fyller Saunders historien med åndene til de døde som «befolker» denne kirkegården.

Uavhengig suksess

Lincoln in the Bardo er utgitt av Bloomsbury. Dermed stikker et uavhengig forlag av med prisen for tredje år på rad – i sløret av Oneworld Publications dobbel med Marlon James i 2015 og Paul Beatty i fjor. Tre Bloomsbury-forfattere har fått Bookerprisen tidligere: Howard Jacobson (2010), Margaret Atwood (2000) og Michael Ondaatje (1992).

På norsk til våren

George Saunder Bookerpris-vinnende roman kommer på norsk hos Gyldendal til våren, i Preben Jordals oversettelse – med tittelen Lincoln i bardo (ordet bardo kommer for øvrig fra tibetansk buddhisme og betyr «mellomtilstanden», gjerne regnet som en periode på 49 dager mellom døden og ny gjenfødelse). Gyldendal utga også Saunders’ novellesamling Tiende desember i 2014.

 

(foto: Dennis Nett / georgesaunders.com)