Lyrisk: Stort jubileumsår for «Skogens dikter».
Ikke bare Andre Bjerke som ble født i fredsåret 1918 og som har 100 års jubileum i år. «Skogens dikter» Hans Børli er og av samme årgang. De to dikterhøvdingene var altså jevngamle, legg til at de var og fortsatt er blant våre mest folkekjære og at begge to var opptatt av sjelens panteisme. Kanskje var de ikke så ulike som man gjerne kunne tro?
Hans Børli (1918 – 1989) er som Andre Bjerke tilbakevendende i denne spalte. Få lyrikere fester slikt et fast grep om leseren som Børli, noe hans fortsatte bestselger-status til fulle viser. Hundreårsjubileet vil helt sikkert forsterke interessen. Aschehoug trykker nå nye opplag både av Truls Gjefsens fine biografi fra 1998, Syng liv i ditt liv! – Hans Børlis liv og diktning, samt av Samlede dikt.
Hans Børli-selskapet legger opp til en rekke arrangementer, jubileumsåret skal feires i stort format og vil ende opp med en festforestilling på Det Norske Teater 4. desember. Sjekk gjerne ut jubileumsårets rikholdige hjemmeside med program.
Tidligere har Lyrisk-spalten brakt de vakre Børli-diktene Seljefløyta og Marsvår.
Denne vintersøndagen henter vi to nydelige små dikt om lykke i livet. Børli skrev jo også: I språket er det bare én bokstav som skiller mellom lykke og ulykke. I livet enda mindre.
Lykka
Lykka …?
Det er vel de stutte stunder
da intet skal hende og intet har hendt.
Bittesmå stunder, som øyer i havet
utenfor hverdagens grå kontinent.
Der hender iblant at du møter ditt hjerte
lik en som du aldri har kjent. –
Lykka (II)
Det er med lykka som
med ville dyr i skogen:
Den blir tillitsfull
og nærmer seg leirplassen din når
du ikke lenger jager etter den
Hans Børli, 8.desember 1918 – 26.august 1989
Hans Børli, Samlede dikt (Aschehoug, 2017)