For mye feelbad?

Nordic noir har vært en trend lenge. Men noen mener vi blir for mørke – skal vi tro internasjonale forleggere i Frankfurt.

En av de store suksess-øvelsene internasjonalt – både på bok, TV-, og filmsiden – har vært Nordic noir, eller Scandinavian noir om man vil. Hvorvidt vinden i seilene er i ferd med å spakne skal være usagt, men faktum er i hvert fall at mange internasjonale forlag nå etterspør våre lysere sider – skal vi tro norske litterære agenter i Frankfurt.

Etterspør feelgood-romaner

– På fiction-siden er folk på jakt etter velskrevne feelgood-romaner, fastslår Hans Petter Bakketeig i Stilton Agency.

– Vi i Gyldendal Agency er i Frankfurt primært for å selge, trendene får vi ikke tid til å utforske før i etterkant. Men våre kolleger i oversattredaksjonen har klart merket seg up-lit-trenden, optimistiske glad-bøker som skal tenne lys i en tung hverdag, forteller Bjarne Buset i Gyldendal Agency. – Den trenden merket vi selv motstykket til. Påfallende mange kommenterte de mørke temaene i nordiske barne- og ungdomsbøker, som sykdom, død og incest, og etterlyste mer feelgood, sier Bjarne Buset, som – apropos feelbad – svarer i Anne Cathrine Enghs sykefravær: – Anne Cathrine har fått Frankfurt-forkjølelsen.

– «Alle» spør etter den gode romanen som kan leses av mange, men som likevel har litterære kvaliteter, sier Eirin Hagen i Hagen Agency.

Blå – selvsagt

Feelgood eller ei: I Frankfurt var det også rikelig med muligheter til å føle seg Blå. Maja Lundes nye roman var nok den enkelttittelen flest ville snakke om:

Blå ble solgt til mange land over bordet. Her har jo Bienes historie banet veien, forteller Even Råkil i Oslo Literary Agency. Maja Lunde var også på Frankfurt-visitt for å møte sine internasjonale forleggere.

– Svært mange falt pladask for Lisa Aisatos og Klaus Hagerups Jenta som ville redde bøkene. Også den solgt over bordet, og det vil komme mange flere de neste ukene. Blant de øvrige salgene på messen var Begynnelser av Carl Frode Tiller til Tyskland, forteller Råkil.

 

Viking-snakkis

Hos Northern Stories på LitAg-senteret var det fokus på vikinger:

– Mange møtte oss med «Oh it’s you that got that Viking-novel?». Det var selvsagt morsomt, sier Thomas Mala i Northern Stories, med henvisning til Jomsviking av Bjørn Andreas Bull-Hansen.

– Vi solgte Jomsviking til Danmark i en auksjon på messen. Tidligere er den solgt på auksjon til både Nederland (Meulenhoff) og Polen (tre bok-avtale, Czarna Owcz) og i en pre-empt til Penguin i Tyskland. Den er populær fordi den er en god litterær pageturner, en bok som hensetter deg til god gammeldags fortellerkunst.

PÅ TOKT INTERNASJONALT: Bjørn Andreas Bull-Hansen.

 

Ravatn til ti land

I tillegg til jomsvikingen kan Mala berette om stadig stor interesse for Agnes Ravatn, både hennes Fugletribunalet – som nå er solgt til ti land, senest til Frankrike i en auksjon og i Italia i et pre-empt rett før messen – og hennes nye bok Verda er ei skandale.

– Thomas Enger selges stadig til nye land, hans nye ungdomsbok Killerinstinkt er solgt til CBJ, Penguin Random House i Tyskland og Draumsyn på Island. I tillegg til at krimserien hans med Henning Juul fortsatt selger, nå senest til Frankrike og Bulgaria, forteller Thomas Mala.

Fosse-fokus

Gina Winje hadde fokus på en kjær gammel forfatter og følgesvenn:

Septologien av Jon Fosse vil utkomme i tre bolker, de to første av syv bøker utgis i Frankfurt i 2019, det året Norge er hovedland. Det var storartet å selge alle syv bøkene til Rowohlt i Tyskland på et av de første møtene på bokmessen. Fitzcarraldo i UK har allerede kjøpt hele verket. At Jon Fosse nå skriver det han kaller «langsom» prosa vekker stor begeistring blant nye og eldre Fosse-forlag, sier Gina Winje.

MED STORVERK UT I VERDEN: Jon Fosse.

 

Bjarne Buset og Gyldendal Agency hadde også mange kjente profiler på sin liste:

– Både Gunnar Staalesen og Kjell Ola Dahl er heitere enn på lenge, antakelig fordi de skriver så gjennomgående god, litterær krim. Det var gøy å starte messa med en toboks-avtale for Dahl med britiske Orenda Books, forteller Bjarne Buset. – Alle de nye bøkene til sterke forfattere som Herbjørg Wassmo, Cecilie Enger, Heidi Linde og Levi Henriksen blir også lagt merke til, og av debutantene var det stor interesse for Tante Ulrikkes vei av Sezhan Shakar.

MED TOBOKS-AVTALE: Kjell Ola Dahl.

Fornøyde agenter

Ellers er de norske agentene svært fornøyde med Frankfurt-messen i år:

– Jeg hører stadig noen si at det er mindre trøkk på messen – dette sies hvert eneste år. Men jeg hadde ikke noe inntrykk av det var mindre trøkk enn vanlig i år heller, sier Ingvild Haugland i Cappelen Damm Agency.

Det er et inntrykk som deles av samtlige av de øvrige norske agentene.

 

(Illustrasjonsfoto fra The Killing)