Kvinnedominert Booker-kortliste

Annie Ernaux (Foto: Catherine Hélie / Editions Gallimard)

Kortlisten til Man Booker International består nesten utelukkende av kvinner – blant andre Annie Ernaux.

Da kortlisten til Man Booker International ble offentliggjort i går, var det ikke uten overraskelser. Listen er historisk unik, da det nesten utelukkende er kvinner blant de nominerte: Fem av de seks nominerte forfatterne er kvinner, mens alle oversetterne bak de nominerte bøkene er kvinner. Det vil si at det i år kun er nominert én mann til prisen, mer bestemt Juan Gabriel Vásquez.

Juryleder og historiker Bettany Hughes sier at overvekten av kvinner var «hverken politisk eller strategisk», men at det heller var «en heldig bivirkning av veldig lite kjønnsorienterte diskusjoner».

De nominerte

Her er årets nominerte til Man Booker International Prize:

Jokha Alharthi: Celestial Bodies (Sandstone Press Ltd. Oversatt av Marilyn Booth) – Oman

Annie Ernaux: The Years (Fitzcarraldo Editions. Oversatt av Alison L. Strayer) – Frankrike

Marion Poschmann: The Pine Islands (Profile Books, Serpent’s Tail. Oversatt av Jen Calleja) – Tyskland

Olga Tokarczuk: Drive Your Plow Over The Bones Of The Dead (Fitzcarraldo Editions. Oversatt av Antonia Lloyd-Jones) – Polen

Juan Gabriel Vásquez: The Shape Of The Ruins(Quercus, MacLehose Press. Oversatt av Anne McLean) – Colombia

Alia Trabucco Zeran: The Remainder (And Other Stories. Oversatt av Sophie Hughes) – Chile

Forfatter og oversetter er like viktige i utdelingen av Man Booker Prize, og prispengene på 50.000 pund blir delt mellom dem. I tillegg mottar hver forfatter og oversetter på kortlisten 1000 pund hver.

Flere overraskelser

– Her har vi visdom i alle sine former. Vi valgte denne kortlisten grunnet de uventede og uforutsigbare fortellingene, sier juryleder Hughes.

I tillegg til å være dominert av kvinner, er kortlisten også dominert av bøker fra mindre forlag – det er er faktisk ingen større forlag som står bak noen av de nominerte bøkene.

Olga Tokarcruk. (Foto: Wikimedia Commons/Martin Kraft)

Og blant de nominerte finner vi også fjorårets vinner, den polske forfatteren Olga Tokarcruk. Hun er i år nominert med en annen oversetter enn i fjor, da hun vant med Flights. I følge The Guardian økte salget på denne boken med 692 prosent i måneden etter prisutdelingen, og blir nå utgitt i sitt tiende opplag.

Omanske Alharti er den første forfatteren fra den arabiske gulfen som er nominert til prisen, og chilenske Zerán er nominert med sin debutroman.

I tillegg til juryleder, historiker og forfatter Bettany Hughes, bestod juryen av fire medlemmer: Juryen bestod for øvrig av fire medlemmer: leder for engelske PEN Maureen Freely, filosof og professor Angie Hobbs, satiriker Elnathan John og forfatter Pankaj Mishra.

Vinneren av Man Booker International Prize blir annonsert 21. mai, under en gallamiddag i London.