Tredoblet omsetningen

Irina Lee (foto: Charlotte Wiig)

- Det er god butikk å servere kunnskap til det norske folk, sier forlegger Irina Lee som er stolt over hva forlaget har fått til uten ekstern drahjelp.

I 2017 omsatte forlaget Skriptor AS for litt over 2 millioner kroner. I fjor vokste omsetningen til hele 6,2 millioner, altså mer enn en tredobling. Hovedårsaken til suksessen er «hjertebarnet» Spis deg fri av den bestselgende amerikanske professoren Susan Peirce Thompson. Boka ble utgitt høsten 2017, men har nettopp kommet i ny og revidert utgave. Opplaget har med dette kommet opp i 20.000, av dette er omtrent 13.000 solgt over disk.

Les også: Miniforlag med suksess

I tillegg til Spis deg fri utarbeidet forlaget jubileumsboka Reddet i anledning 40-års jubileet til Norsk Luftambulanse. Også denne boka ble en stor suksess med et opplag på over 16.000.

Det koster å vokse

Forlegger og forfatter Irina Lee, med bakgrunn som nyhetsjournalist fra blant annet VG, TV2 og Bergens Tidende, startet forlaget i 2012. Selv om omsetningen har gått i taket, understreker hun at det koster å vokse. Driftsresultatet i fjor ble ikke på mer enn 150.000 kroner. Forlaget teller nå syv ansatte, men deltid gjør at antall årsverk ikke er mer enn 4,5.

Ved siden av forlagsvirksomheten driver Skriptor også kurs og foredragsvirksomhet, primært tilknyttet hovedboka Spis deg fri. I år velger Lee å skille denne delen ut i et eget spin-off selskap, visjonen er ikke mindre enn å skape varige endringer i Helse-Norge.

Motbør i bokhandel

Hva gjelder bokbransjen har Irina Lee tidligere uttalt seg kritisk. Hun forteller om bratt motbakke for å komme seg inn i bokhandlerkjedene: – Dynamikken er som den er, men man blir matt når man får tilbud om å føre boka mot å gi over 80 prosent i rabatt, forteller hun. Skriptor har konsekvent takket nei til denne type «tilbud». Salgstallene gjenspeiler således salg av bøker til rasjonelle prisnivåer – også hva gjelder den del av omsetningen som blir igjen til forlaget.

Søker ressurspersoner

I år satser Skriptor på konsolidering og ytterligere profesjonalisering av driften. Ett av grepene vil være å få på plass ressurser i form av et velfungerende styre. Er du interessert i helse, men også bøker, er det fritt fram for å melde seg til forlegger Irina Lee. Hun kan i utgangspunktet ikke love betydelige styrehonorar, men et utfordrende miljø og en god årsmøtemiddag er det helt sikkert rom for.