Årets bibliotek 2014: Molde!

Det nye, flotte Molde bibliotek ble i dag kåret til Årets bibliotek.

«I en tid med mye offentlig armod viser de hva man kan få til med samlokalisering og nye tanker. De flotte lokalene har ingenting å si mot den aktiviteten og engasjementet som vises av de ansatte.» Det skrev juryen i sin begrunnelse for at Molde bibliotek ble kåret til årets beste.

Årets bibliotek er den gjeveste prisen et norsk bibliotek kan få. Prisen deles ut av Norsk Bibliotekforening. Prisen ble delt ut i Fritt Ords lokaler av Bård Vegar Solhjell (SV), på vegne av juryen.

 

Bibliotek

Kultursjef i Molde Jan Olav Szontheimer, leder i Norsk Bibliotekforening Mariann Schjeide, biblioteksjef i Molde Evy Sisilie Bergum. (Foto: Kristin Storrusten / Norsk Bibliotekforening)

 

Glad og stolt

Da Moldes biblioteksjef Evy Sisilie Bergum ble spurt om hva det betydde å bli nominert, svarte hun:

– Jeg ble utrolig glad. Og stolt. Vi blir lagt merke til. Og det er jo det vi ønsker; å være synlige. Det viser også at det nytter å gjøre noe utover det hverdagslige. Det å få godord og en nominasjon er inspirerende for oss, for kommunen og stas for de andre institusjonene på Plassen. Det var modig gjort å satse på dette kulturhuset. Nå får vi igjen for det.

 

Molde bibliotek

 

1600 kvadratmeter

Biblioteket holder til i kulturbygget Plassen midt i Molde Sentrum. Biblioteket disponerer 1600 kvm fordelt på tre etasjer. Virksomheten ved biblioteket er i dag organisert hovedsakelig i tre avdelinger: Barne- og ungdomsavdelingen, voksenavdelingen og Popkultavdelingen. Magasinsamlingen er plassert i åpent kompaktmagasin i 3 etasje. Biblioteket har et bredt tilbud av bøker, lydbøker, filmer, Cd-er, aviser, tidsskrifter og språkkurs.

 

3XN-c_adammork4.jpeg

 

Bygget er tegnet av det danske arkitektfirmaet 3XN. Plassen består av 5 800 kvadratmeter over 4 etasjer og rommer foruten biblioteket Teatret Vårt, Molde Internasjonale Jazz Festival, Møre og Romsdal Kunstnersenter, Bjørnsonfestivalen og Kafé Kurt. Molde bibliotek ble presentert blant de nyeste moderne og arkitektonisk nyskapende bibliotekbygninger på nettstedet librarybuildings.info.

 

Samarbeid og nyskaping

Juryen nominerte tre kandidater til prisen: Molde bibliotek, Spangereid skolebibliotek og Sølvberget i Stavanger. Alle de tre nominerte er verdige vinnere, men Molde blir særlig trukket frem for sitt samarbeid og evne til nyskaping.

Årets bibliotek deles ut av Norsk Bibliotekforening for å synliggjøre alle de flotte bibliotekene rundt om i landet. Norsk Bibliotekforening er en uavhengig interesseorganisasjon som jobber for alle typer bibliotek.

Juryen for Årets bibliotek 2014 besto av Mariann Schjeide (Norsk Bibliotekforening), Aud Søyland Kristensen (Time bibliotek, fjorårets vinner), Vidar Kvalshaug (Kvalshaug forlag), Marta Breen (Norsk Faglitterær Forfatter- og Oversetterforening) og Bård Vegar Solhjell (stortingspolitiker for SV).