Bokmesse-protest mot Ungarn

I dag åpner Bokmässan i Göteborg. Arrangørene har havnet i stormkastene på grunn av årets temaland Ungarn og deres flyktningpolitikk.

På åpningsdagen for Bokmässan 2015 kommer den svenske forfatterforeningen og Författarcentrum til å ha en markering for å løfte frem flyktningpolitikken hos årets temaland Ungarn.

I ettermiddag kl. 17.30 kommer forfatterorganisasjonenes medlemmer til å danne en kjede under parolen «Refugees welcome».

 

Lesende kjede

– Vi ønsker å vise vår støtte og vår solidaritet i forhold til en human flyktningpolitikk. Det blir en lesende kjede med bidrag fra våre forfattere og poeter, sier forfatterforeningens leder Gunnar Ardelius til bransjebladet Svensk Bokhandel. Ardelius kan melde at mange allerede har meldt seg til markeringen.

Markeringen kommer i kjølvannet av kritikken svenske kulturarbeidere rettet mot Bokmässan i en debattartikkel i Göteborgs-Posten tirsdag denne uka. Der ble arrangørene oppfordret til å rette søkelyset mot Ungarns agerende i flyktningekatastrofen.

 

På sin plass

Riksleder for Författarcentrum, Namdar Nasser, er ikke kritisk til valget av temaland, men ser det heller som en fin mulighet til å løfte frem flyktningspørsmålet:

– Selvsagt synes jeg dette er veldig bra og på sin plass å ta opp disse problemstillingene nå som representanter for den ungarske regjeringen er på plass. Jeg håper at dette ikke stopper her, men at det vil gi ringvirkninger.

 

Daniel_Levin

Daniel Levin: – Forfatterne representerer seg selv og sine egne forfatterskap. (Foto: Bokmässan)

 

– Ikke rettferdig

Bokmässans programansvarlige, Daniel Levin, ønsker initiativet velkommen, men han har mindre forståelse for den massive kritikken messen har måttet tåle de siste dagene:

– Det er viktig å poengtere at vi først og fremst har et samarbeid med Balassi-instituttet om å invitere noen ungarske forfattere hit. Disse forfatterne representerer seg selv og sine egne forfatterskap. Å gjøre dem til symboler for den nåværende ungarske regjeringens politikk er ikke rettferdig, sier Levin til Svensk Bokhandel.