Bokhandlernes favoritter er klare

Siri Pettersen (bildet) er med i finaleheatet til Bokhandlerprisen 2014, som domineres av godt etablerte og profilerte forfattere. Se årets ti utvalgte.

Bokhandlerne over hele landet har stemt frem sine favoritter blant årets bøker. Flere av våre mest kjente forfatternavn er å finne blant de ti utvalgte.

 

I alt er det stemt på 100 ulike titler. 10 titler går nå videre til nominasjonsrunden. Kritikerroste forfattere som blant annet Jon Michelet, Tore Renberg, Lars Mytting og Carl Frode Tiller er alle blant de nominerte titlene til årets Bokhandlerpris. Det samme er Siri Pettersen med ungdomsboken Råta.

 

– Sterk bokhøst

– Nominasjonslisten bærer preg av en sterk bokhøst med kritikerroste utgivelser, sier Trine Stensen, administrerende direktør i Bokhandlerforeningen.  Flere forfattere kunne blitt trukket frem i lyset. Bokhandlerne har stemt på 100 ulike nye, norske titler.  Det vitner om et spennende mangfold og viser at bokhandlernes favoritter spenner vidt, fortsetter Stensen.

 

Her er de nominerte til Bokhandlerprisen 2014:

 

Anne B. Ragde: «Jeg har et teppe i tusen farger», Oktober

Carl Frode Tiller: «Innsirkling 3», Aschehoug

Frode Granhus: «Djevelanger», Schibsted

Jan-Erik Fjell: «Rovdyret», Juritzen

Jon Michelet: «En sjøens helt: Gullgutten», Oktober

Lars Mytting: «Svøm med dem som drukner», Gyldendal

Siri Pettersen: «Råta», Gyldendal

Tore Renberg: «Angrep fra alle kanter», Oktober

Trude Teige: «Jenta som sluttet å snakke», Aschehoug

Unni Lindell: «Brudekisten», AschehougBokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Boka det stemmes på må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, også barne- og ungdomsbøker. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.

 

Sigurd Hoel først ut

Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den «Takk for boken»-prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere, og fra 2008 startet man med nominasjon til Bokhandlerprisen. I fjor gikk prisen til Cecilie Enger for Mors gaver.

Bokhandlerprisen deles ut 25. november.