"Boktyven" er bare en av flere bøker som finner veien til kinolerretene dette året. Vår skribent Geir Tangen gleder seg.
I dag er den rette dagen for dette innlegget. Det er 17.januar. På kinolerretet har to filmer premiere. Boktyven kjenner vi alle til som et moderne litterært mesterverk. Om det blir like bra film av det vites ikke, men det er jo lov å håpe. For meg personlig derimot så er det ikke den filmen som står øverst på ønskelista når jeg entrer kinosalen. Som krimelsker så har denne datoen stått hamret inn i marmor i månedsvis. 17.januar 2014. Kinopremiere – Kvinnen i buret.
Ja, i dag skjer det endelig. Første bok i Jussi Adler-Olsens krimserie om Avdeling Q kommer på film. Det skal bli både gøy og spennende å se hva filmskaperne har klart å gjøre ut av fantastiske Carl og Assad. Vet jeg blir skuffet når jeg kommer til sistnevnte. De har gjort ham mørkere, mer machomann, med mindre humor. Et stort feilgrep etter min mening, men slik er det når bøker blir film. En får det aldri helt som en vil. Kvinnen i buret er en utrolig spennende bok, mye grunnet den klaustrofobiske spenningen rundt kvinnen som befinner seg i buret. Klarer de å gjenskape den på film? Svaret får vi i kveld.
Dette blir et utrolig godt filmår for meg. Hele fem av bøkene jeg leste i fjor kommer på film i år. Den ene har jeg allerede sett. Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant var fornøyelig på film også, men ikke i nærheten så morsom som den er i bokform. Kvinnen i buret kommer altså i dag, mens jeg må vente litt på de tre neste. Det er det verdt, for om noen hadde bedt meg velge tre bøker fra 2013 som jeg kunne tenkt meg å se på film så ville alle disse tre stått svært høyt på lista.
Først av alt Divergent. Du verden for en bok! Eneste gangen en ungdomsroman har slått beina fullstendig under meg. Jeg måpte av begeistring mens jeg leste, og jeg tror jeg gleder meg mer enn kidza til filmen kommer i mars. Elsker rollebesetningen, og traileren får det til å gå gåsehud nedover ryggen på meg av begeistring og forventning. (Slett ingen overdrivelse, jeg er litt i 1D-modus når det kommer til Divergent ) Traileren viser en «Tris» som treffer hundre prosent med slik som jeg så henne for meg i boka. Innertier deluxe, mens «Four» er totalt skivebom. Altfor ung. Altfor spinkel. Altfor slack.
Ben Affleck i rollen som Nick Dunne i filmatiseringen av Gillian Flynns «Flink Pike»
Så har vi de to bøkene jeg leste, og elsket, av Gillian Flynn i fjor. Både Flink pike (Gone girl) og Mørke rom (Dark spaces) filmatiseres i vår, og kommer ut til høsten. Min kjære søte, herlige, avskyelige og motbydelige Libby Day skal på film. Hi-hi … Det må være tidenes utfordring for en skuespiller å ta tak i. Gjett om jeg gleder meg. Det samme kan jo sies om et par av karakterene i Flink pike. Lurer fælt på hvordan de vil klare å fikse den fenomenale twisten i boka. Ikke lett å gjøre om til film uten å ødelegge spenningen, spør du meg. Å se hvordan Ben Affleck toker rollen som Nick Dunne blir også moro å se. Han kjenner jeg først og fremst som komiker, og romanfiguren Nick er ikke spesielt morsom…
I Norge kommer det jo også en godbit i år. Lars Saabye Christensens storverk Beatles blir til film. En murstein av en bok, så her skal det godt gjøres å ikke skuffe leserne når alt skal presses inn i en og en halv time kinomoro. Kjenner jeg er litt skeptisk her. Beatles burde blitt TV-serie slik som Halvbroren. Det skal godt gjøres å gjenskape den dynamikken som de fire unge guttene hadde i boka på lerretet når alt skal skvises inn på 90 minutter. Men, jeg gleder meg … Klart jeg gjør det. Beatles er jo en av mine store norske favorittbøker, og i min litterære verden langt større enn Halvbroren.
Finn fram popcornet. Slukk lysene. Snurr film!
GEIR TANGEN
Denne artikkelen står også å lese på Geir Tangens egen blogg Bokbloggeir.
(Foto: Filmcover «Boktyven», Cappelen Damm)