På veien med Renberg og Tønes

Lyst til å høre Metallica på norsk? Kanskje kommer Tønes og Tore Renberg til en scene nær deg.

Det er gode tider for artisten Tønes og hans forfattervenn Tore Renberg. Etter det store gjennombruddet med den doble Spellemann-vinneren Sån av Salve og diverse NRK-opptredener, har Tønes gått fra å være en regional helt på Sørvestlandet, til å bli nasjonalt omfavnet. Tore Renberg har fått maxiyatzy i seksere fra anmelderne og atskillig kritikerros både hjemme og ute for sin roman Vi ses i morgen. Boken er foreløpig er solgt til fire land: Storbritannia, Frankrike, Sverige og Danmark.

Nå slår de to herrene seg sammen og drar ut på veien med «et overraskende show hvor musikk, litteratur og improvisasjon har like stor plass». Det inviteres til en kveld utenom det vanlige, blant annet skal de synge Metallica på norsk og lage sang på direkten.

Torsdag 6. februar kommer Tore Renberg og Tønes til Rockefeller i Oslo. Dagen etter er de på plass på Kulturhuset Bølgen i Larvik.

Kaizers-suksess

Tore Renberg skulle være kjent for de fleste av våre lesere. En rekke av hans bøker er blitt folkelesning, blant annet de fem ikoniske romanene om antihelten Jarle Klepp. Renberg har også gjort seg bemerket som dramatiker og filmmanusforfatter, ikke minst for suksessene Mannen som elsket Yngve, Kompani Orheim og Jeg reiser alene. Han har også tidligere jobbet med profilerte rogalandsartister. I 2011 skrev han manuset til publikumssuksessen Sonny på Rogaland Teater, et stykke som var basert på Kaizers Orchestras musikk og tekster.

Snurrig hverdagsobservasjoner

Tønes, eller Frank Tønnesen som han egentlig heter, er i ferd med å få et virkelig stort publikum. Vokalisten, gitaristen og låtskriveren fra Sokndal har med sin særpregede stil nærmest blitt en kultfigur i visse kretser. Musikalsk leker han med mange sjangere.  Likevel er det først og fremst på det tekstlige han utmerker seg, med sitt snurrige univers av hverdagsobservasjoner, gjenkjennelse, lun humor og melankoli.

Selv om han er en relativt nyoppdaget nasjonalskatt, har Tønes lenge vært kjent og kjær på egne hjemtrakter. I 2008 skulle Stavanger Aftenblad sammen med NRK Rogaland gjennom en avstemning kåre «Tidenes beste låt fra Rogaland». Blant de 50 nominerte låtene var blant annet Bjørn Eidsvågs Eg ser, Mods´ Tore Tang og Vamps Tir Na noir. Men det var Tønes og hans Bonde som stakk av med seieren. Det forteller det meste om hans posisjon i sørvest.

«Norges morsommaste mann»

Forfatter Ragnar Hovland gir Tønes følgende attest: «Eg ser på han som kanskje Norges morsommaste mann i dag, med ei heilt uforlikneleg evne til å skrive tekstar. Og til å gjere kvardagslege situasjonar og augeblikk til noko heilt absurd og noko ein aldri har høyrt eller sett før. Eg kan altså ikkje få rost han høgt nok, men eg kjenner at eg har ein sterk uvilje mot å prøve å lage nokon djupe analysar. La oss kalle han eit musikalsk tekstgeni»