– Bøker skal ikke tas som gissel

Paul Auster (bildet) og mer enn 900 forfatterkolleger rykker ut mot Amazon i helsides annonse i The New York Times.

Paul Auster, Stephen King, Siri Hustvedt og mer enn 900 forfatterkolleger rykket søndag ut mot Amazon i en helsides annonse i The New York Times.

 

Mye er blitt skrevet om striden som har pågått mellom Amazon og Hachette de siste tre månedene. Amazon har møtt krass kritikk for sin de facto-boikott av bøker utgitt på Hachette i et forsøk på å presse frem bedre kontraktsbetingelser. Siste utvikling i saken er at en samling forfattere under navnet Authors United sammen tar til motmæle overfor nettgiganten i et åpent brev, publisert som en helsides annonse i søndagens utgave av New York Times.

 

Uakseptabel oppførsel

“Ingen av oss tjener på at bøker tas som gissel”, heter det blant annet i brevet, som er skrevet av thriller-forfatter Douglas Preston, men signert av mer enn 900 forfattere. De fleste av forfatterne utgis ikke av Hachette og blir dermed ikke direkte berørt av den pågående striden. Men i brevet gjør de det klart at  Amazonl oppførsel er uakseptabel både overfor leserne, som villedes, og forfatterne, som blir vilkårlig rammet av konflikten. De oppfordrer Amazon til å snarest finne en løsning, men også leserne til å ta affære og selv skrive til Amazon-sjef Jeff Bezos i protest. Annonsen er finansiert av forfatterne selv.

 

Amazon til motangrep

Som vanlig er Amazon ikke sen med å komme med motangrep. Sent fredag ble nettsiden Readers United lansert, som argumenterer hardt for at e-bøker skal være billige og avslutningsvis erklærer: “Vi vil aldri gi opp vår kamp for fornuftige e-bokpriser.” Her oppfordres leserne til å skrive til Hachette-direktør Michael Pietsch i protest.

 

(Foto Paul Auster: Aschehoug)