Bøker og pønk på Manhattan

Patti Smith skrev om området i "Just Kids". Bengt Ohlsson skrev om det i Johnny Ramones fiktive selvbiografi. Og pønken lever fremdeles i East Village. Både i musikk og bøker.

 

Har du ”gjort” Times Square og Broadway og kunne tenke deg noe litt mindre A4 neste gang du er i New York? Hva med en tur i sporene til Joey Ramone og Debbie Harry? I East Village er det både boksjapper og vannhull der de store New York-rockerne er svært nærværende.

 

Joey Ramone har vært død i tretten år, men både han og kollegene hans er høyst levende på nedre Manhattan. Mange av stedene de hang på er der fremdeles, og i fjor kom også filmen om klubben de spilte på. CBGB er navnet, og både den og eieren Hilly Kristal var ganske rocka, for å si det mildt. Filmens tagline, ”50.000 bands and 1 disgusting bathroom”, forteller sitt. Det handler om byrock, om New Yorks pønkscene, og vi skal altså til East Village langt nede på Manhattan, på grensen til Alphabet City, der avenyene har bokstaver og ikke nummer. Det var her de pleide å henge, Joey Ramone og de andre. Og området var ikke akkurat for de streiteste. Øst for 1st Avenue ligger Avenue A, B, C og D, og for tyve år siden gikk du ikke så veldig langt inn i Alphabet City om du hadde livet kjært. Og jo lenger inn i alfabetet du kom, desto verre ble det. Det ble sagt at Avenue A faktisk var All right, men at du var Brave om du forvillet deg inn til B. Gikk du til C var du Crazy og kom du til D var du Dead.

 

018
Pen-pønk: Varvatos har overtatt lokalene etter CBGB

 

Det er heldigvis ikke slik lenger, og vår lille tur begynner litt utenfor Alphabet City, nærmere bestemt på Joey Ramone Place på hjørnet av Bowery og East 2nd Street. Der lå den legendariske og filmaktuelle rockeklubben CBGB, der ”alle” spilte på sytti- og åttitalet. Lou Reed huserte der, Television og Blondie, som begge nylig spilte i Bergen også. Richard Hell var stamgjest og opptrådte hyppig. I likhet med Ramones.

 

022
Overtok: Varvatos’ butikk ligger der CBGB lå

 

Klubben CBGB ble stengt i 2006, og i dag har designeren John Varvatos lokalene. Forretningen hans er lett å se, det er bare å stikke innom. Det henger litt pønk igjen på veggene også, men ikke så mye.

 

Joey Ramone Place

Joey Ramone, vokalisten i Ramones, kom som resten av bandet sitt fra bydelen Queens, men han flyttet til Lower East Side da han ble stor nok. Plassen rett ved der CBGB lå (krysset mellom East 2nd og Bowery) fikk navnet Joey Ramone Place i 2003. Du skal lete godt for å finne skiltet, som henger ganske høyt. Men det er der. En fin gest til rockeren, som døde i 2001

.025

 

Og derfra er det bare å spasere nordover på Bowery Street, som snart glir over til 3rd Avenue. Du går forbi vannhullet The Continental, som også huset konserter med legendariske New York-band på sytti- og åttitallet. Lenny Kaye (gitaristen til Patti Smith bl.a.) spilte her. Det gjorde også Blondie og Iggy Pop. Og litt senere Green Day. I dag er det en bar med billige shots, men historien (og bilder av den) henger i (og på) veggene.

 

035
All the young punks: Joey Ramones kvinnelige dobbeltgjenger til høyre

 

Bøker

På vei nordover passerer du også St. Mark’s Bookshop med det siste fra musikkens bokverden i hyllene. Patti Smith vanket i dette område som ung kunstner, og boken hennes ”Just Kids”, om Patti og ungdomskjæresten Robert Mapplethorpe, beskriver livet i nettopp dette området da de var ”just kids”. Kanskje kommer også romanen ”Rekviem för John Cummings” i hyllene der med tiden. Svenske Bengt Ohlsson har skrevet den fiktive selvbiografien til en annen Ramone, Johnny (egentlig John Cummings), en gripende bok om hans kamp mot kreften – men også om relasjoner og uvennskap innad i Ramones og miljøet for øvrig.

 

027
Har det meste: St. Mark’s Bookshop

 

Gaten St. Marks Place går fra 3rd Avenue og østover, over 2nd og 1st til Avenue A. Her ligger ikoniske pønkscener som butikken Thrash and Vaudeville, hyppig frekventert av Blondie og Ramones. Butikken eksisterer fremdeles. St. Marks Place rommer også spisesteder fra alle verdenshjørner blant alle sjappene. Her kan du få en interessant og velsmakende lunsj – eller middag. St. Marks Place munner ut i Avenue A, og nå er du i Alpahabet City.

 

036
Legendarisk sjappe: Trash & Vaudeville

 

029
Rocka gate: St. Marks Place

 

Døde rockere

På hjørnet av Avenue A og East 7th Street møter vi Chad, som holder på å skyte en reklamefilm. Chad forteller at Joey Ramone bodde ”like borti her” og at han så Ramones på CBGB mange ganger. Chad spilte der selv også, med sitt høyst lokale pønkeband, som aldri nådde Ramones- og Blondie-høyder.

031
Var der: Chad spilte på CBGB. Nå lager han reklame

Hvis du er Brave og tar sjansen på Avenue B også, så går du East 7th Street østover langs den lille parken Tompkin’s Square Park. På veggen til høyre er et stort murmaleri av Joe Strummer fra The Clash, som døde i 2002, året etter Joey Ramone. Gateartistene Zephyr og Dr. Revolt malte portrettet på veggen til ære for den avdøde legenden.

Ja, de er døde, veldig mange av heltene fra den gang CBGB var stedet som gjaldt. Joey Ramone fikk kreft og forlot oss, og Johnny Ramone fulgte etter med samme sykdom i 2004. Bassist Dee Dee Ramone sa takk for seg i 2002 etter et litt mer rockerelatert dødsfall – en overdose, og Ramones, som spilte fortere enn alle andre, er ikke mer.

Men East Village og Alphabet City består, og er du fortsatt med på vår lille punk walk er du snart i Avenue B, her vår spasertur ender. Du kan ta en øl på Manitoba’s, baren til ”Handsome” Dick Manitoba, som spilte i bandet The Dictators, og som har veggene fulle av minner fra den tiden. Manitoba’s ligger mellom 6th og 7th Street i avenyen du drar til hvis du er modig. Og som sagt: Du må gjerne ta sjansen på en tur enda lenger østover også. Du er verken Crazy eller Dead om du gjør det i dag. Det var verre for tyve år siden.

 

034
Murmaleri: Joe Strummer udødeliggjort av Zephyr og Dr. Revolt