– Tyngre og tyngre å være politi

Foto: André Løyning

Jørn Lier Horst glad for å være heltidsforfatter

Knapt ti år etter krimdebuten med Nøkkelvitnet i 2004, har Jørn Lier Horsts forfatterkarriere virkelig skutt fart. Han har de siste årene slått seg opp som en av Norges absolutt mestselgende forfattere. Ikke bare peker salgskurvene bratt oppover. Anmelderne blir stadig gladere i Horst, og han har i tur og orden tilranet seg alle de mest prestisjetunge prisene en norsk krimforfatter kan få: Riverton-prisen, Bokhandlerprisen og den nordiske Glassnøkkelen.

Med prisstinn peishylle og pengestinn bankkonto, tok 43-åringen det store spranget tidligere i høst og sa opp jobben som etterforskningsleder i politiet. Det var knapt noen vei utenom. Vestfoldingen hadde etter hvert svært mange jern ilden, i tillegg til voksenkrim-suksessen med sin velkjente etterforsker William Wisting. Se bare på Jørn Lier Horsts 2013-meny: Ny William Wisting-roman (Hulemannen), to nye romaner i «CLUE»-serien for ungdom (Undervannsgåten og Gravrøvergåten), tre nye bøker i barnekrimserien «Detektivbyrå nr. 2» (Operasjon Tordensky, Operasjon Mørkemann og Operasjon Solnedgang) og krimkomedie-oppsetning (Arven fra Beathovden) på Teater Ibsen i Skien.

Har merket tidsklemma
– Jeg har merket tidsklemma. Det skal bli fint å kunne fokusere fullt og helt på skrivingen og å få mulighet til å reise mer både innenlands- og utenlands for å følge opp bøkene mine, sier Jørn Lier Horst til BOK365. – Etter 20 år i politiet var det ingen lett avgjørelse å slutte. Det har blitt like mye en livsstil som et yrke, og jeg har gledet meg til å gå på jobb hver dag. Samtidig er det ikke til å nekte for at politiyrket er blitt tyngre og tyngre. Det handler mye om manglede ressurser og følelsen av å ikke kunne utføre oppdragene fullt og helt. Slik sett var det nok lettere å slutte enn det ellers ville vært, sier Jørn Lier Horst.

Med seg ut av politiyrket tar han med seg en årrekke med nyttig erfaring, både fra praktisk politiarbeid og fra studieårene. I tillegg til spesialistutdannelsen i politiet, har han studert kriminologi, filosofi og psykologi.
Jørn Lier Host kommer også til å være en av BOK365s faste gjesteskribenter i månedene som kommer.