– Bøker er godt for samfunnet og sjelen

DAGENS SOMMERGJEST: Forlagssjef i Vigmostad & Bjørke, Elizabeth Sellevold tilbringer ferien både i Norge og i utlandet, og selvsagt med bøker. Hun håper flere gjør det samme, og fortsetter å kjøpe bøker i fysiske bokhandlere.

– Hvor tilbringer du ferien?

– Norge er et deilig ferieland. Jeg ferierer vanligvis på fjellhytten vår, hjemme på Skøyen og på familiebesøk ved sjøen. Ofte reiser vi også en tur til England, men i år skal vi tilbringe en uke på en øy i Istria i Kroatia sammen med venner fra utlandet.

– Hva må en god sommerferie inneholde?

– Stillhet og natur, venner og familie.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Den boken jeg har lest flest ganger er Henrik Hovland og Torill Kove: Johannes Jensen tar nattoget. Denne perlen av en bok handler om å være redd, og har slått an i heimen. Siste bokkjøp til ferien er Omriss av Rachel Cusk. I tillegg gleder jeg meg til Fjellräven gul av Tiril Broch Aakre. Den skal jeg endelig få lest.

– Bøker på papir, på brett eller på øret?

– Jeg er en bokleser, enten på papir eller på Kindle.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Nypoteter, grønnsaker og salat fra hagen, hjemmelaget surdeigsbrød, god olivenolje og blek rosevin. Det er sommerluksus!

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Kulturredaktørene i de fremste mediene, for å diskutere hvordan vi kan synliggjøre litteraturen enda bedre.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Bokhandlerne! De gjør en strålende jobb med å anbefale bøker. Når jeg snakker med bokhandlere, blir jeg så oppløftet over å høre hvor engasjert, kunnskapsrike og opplest de er. Jeg håper folk fortsetter å kjøpe bøker til alle anledninger. Det er både godt for samfunnet og sjelen.

– … og hvem ville du gitt en neve brennesle?

– Ingen.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Nå synes jeg kulturministeren har gjort en god jobb med å fjerne e-bokmomsen. I tillegg har vi fått støtte til å profilere norsk bokbransje i utlandet i Frankfurt 2019. Det er veldig bra.

– Jeg ville ha støttet de mange innspillene om å avvikle Nasjonal digital læringsarena (NDLA). Fylkeskommunal finansiering av gratis læringsressurser, i konkurranse med forlagenes mangeårige investeringer og utvikling av gode læremidler, er ingen god ide. Jeg tror heller ikke at det er en effektiv bruk av skattemidler.

– BOK365 kårer denne sommeren tidenes norske romanfigur. Hvem ville du ha valgt?

– Det må bli Elias Rukla.

– Hva hadde vært tittelen på boken om ditt liv?

– Forhåpentligvis En enkel historie om et langt liv.

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– Jeg synes dere har stilt gode og vanskelige spørsmål!